İran, yeni bir uzaktan algılama uydusu olan "Sureyya"yı, Kaim-100 adlı uydu taşıyıcı roketiyle uzaya gönderdi. Uydu, ilk kez 750 kilometre yükseklikteki yörüngeye yerleştirildi. İran devlet televizyonu, uydu fırlatma törenine Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami’nin de aralarında bulunduğu askeri yetkililerin katıldığını duyurdu.

Uydu fırlatılışının bağımsız kaynaklarca doğrulanması bekleniyor

Associated Press (AP) haber ajansı, İran’ın uydu fırlatılışının başarısını ilan etmesine rağmen, bunun bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadığını bildirdi. AP, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkililerinin de konuyla ilgili soruları cevapsız bıraktığını aktardı.

İran, uydu taşıyıcı roketinin kapasitesini artırdı

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, Kaim-100 roketinin 100 kiloya kadar ağırlık taşıyabildiğini ve 50 kilogramlık bir araştırma yükünü 750 kilometrelik yörüngeye yerleştirdiğini söyledi. Kaim-100 roketi, Kasım 2022’de yörünge altı test uçuşunu başarıyla tamamlamıştı.

Uydu fırlatılışının bağımsız kaynaklarca doğrulanması bekleniyor

Uydu fırlatma araçları, İran’ın balistik füze geliştirme süresini kısaltıyor

ABD ve Batılı ülkeler, İran’ın uydu fırlatma araçlarının geliştirilmesinin, kıtalararası balistik füze teknolojisiyle benzer olduğunu ve İran’ın bu alandaki gelişim süresini kısalttığını belirtiyor. Kıtalararası balistik füzeler, nükleer silah taşımak için kullanılabiliyor.

İran, nükleer anlaşmanın çökmesinin ardından, nükleer silah yapımına yetecek seviyeye yakın uranyum zenginleştirmeye başladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın “birkaç” nükleer silaha yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu uyardı.

ABD ve Batılı müttefikleri, İran’ın balistik füze faaliyetlerinin BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu ve İran’ın “Orta Doğu ve Avrupa’yı tehdit eden kıtalar arası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizlediğini” iddia ediyor. İran ise geliştirilen füzelerin konvansiyonel olduğunu ve nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı kararına uygun olduğunu savunuyor.

Muhabir: AYLİN CIKCIK