Ülkemizde ardı ardına açılan diş hekimliği fakültelerinin yanı sıra kontenjanların sürekli yükseltilmesi endişe vermeye başladı. 2002 yılında Türkiye genelinde sadece 95 diş hekimliği fakültesi bulunurken, bu rakam günümüzde 100’ün üzerine çıktı.

İŞSİZ DİŞ HEKİMİ ORDUSU OLUŞACAK

Kontenjanlarının artması sonrasında yakın gelecekte işsiz Diş Hekimi ordusu oluşacağı uyarısında bulunan Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı M. Yücel Özbaş, “Diş hekimliği fakülteleri ile birlikte kontenjan sayılarının düşürülmesi gerekiyor. Ülke genelinde 46 bin diş hekimi bulunurken, 50 bin üzerinde ise diş hekimliği okuyan öğrenci var” açıklamasını yaptı.

6 YIL SONRA DİŞ HEKİMİ SAYISI 100 BİNİN ÜZERİNE ÇIKACAK

Ülkemizde diş hekimliği fakülteleri ile birlikte kontenjan sayıları da her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2002 yılında Türkiye genelinde 95 olan fakülte sayısı günümüzde 100’ün üzerine çıktı. Şu anda ülke genelinde 46 bin Diş Hekimi görev yapıyor, ancak Türk Diş Hekimleri Birliği’nin göre 2030 yılında bu sayı 6 yıl sonra 100 binin üzerine çıkacak. Fakülte sayısı ile birlikte kontenjan sayısının artması yakın gelecek işsiz diş hekimi ordusu oluşmasına neden olacak.

50 BİN ÜZERİNDE DİŞ HEKİMLİĞİ OKUYAN ÖĞRENCİ VAR

Diş Hekimliği Fakültelerinde kontenjan sayısının fazla olduğunu dile getiren Özbaş, “Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin her yıl diş hekimleri açığının bin 600 kişi olduğunu Yüksek Öğretim Kurumu’na iletir. Buna rağmen YÖK, bu rakamın üzerinde diş hekimi öğrencisi alır. 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde ise diş hekimliği fakültelerine 12 bin kişi alındı. Ülke genelinde 46 bin diş hekimi bulunurken, 50 bin üzerinde ise diş hekimliği okuyan öğrenci var” tespitini yaptı.

Özbaş, “Fakültelerin kendi inisiyatifleriyle aldıkları yabancı uyruklu öğrenciler bulunuyor. Gaziantep Üniversite Diş Hekimliği Fakültesinin kontenjanı 120. Ancak sınavsız bir şekilde yabancı uyruklu 80 öğrencinin alınmasıyla birlikte fakültesinin sayısı 200’e çıktı. 5 yıl içerisinde diş hekimi sayısı mevcut sayısının 2 katından daha fazla artacak. Bu hem iş gücünü azaltacak hem de işsizlik artacak” uyarısında bulundu.

Deprem Bölgesindeki Bazı İllerde Mücbir Sebep Hali Uzatıldı Deprem Bölgesindeki Bazı İllerde Mücbir Sebep Hali Uzatıldı

BU KONUDA HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMIYOR

Bir diş hekiminin yetişmesi için alt yapıdan akademik kadroya kadar her şeyin eksiksiz olması gerektiğini sözlerine ekleyen Özbaş, “Ne yazık ki birçok fakülte alt yapı ve akademik kadrolar hazır olmadan kuruluyor. “Kervan yolda dizilir” anlayışıyla fakülteler açılıyor. Türk Diş Hekimleri Birliği ve bağlı odalar olarak her yıl fırsatta bunu dile getirmemize rağmen bu konuda hiçbir çalışma yapılmıyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: BAHRİ UÇAR