Bugün Ukrayna Rusya Savaşı’nın 10. Günündeyiz. Savaşın seyrine göre birçok insan hayatını kaybederken, milyonlarca insan ise yerinden edildi.

Rusya’nın başlattığı bu savaş dünyanın tepkisini çekerken, askeri müdahale kaldığı yerden devam ediyor ve duracak gibi görünmüyor.

Savaşın birçok açıdan zararları mevcut.

Bugün BBC’den edindiğim bilgiler doğrultusunda sadece sahada değil, aynı zamanda teknoloji ile iç içe olan siber savaşın da devam ettiğini öğrendim.

Günümüz dünyasında savaşlar sadece sahadan ibaret değil, siber alemlerde daha büyük ve etkili savaşlar veriliyor ve Rusya ile Ukrayna arasındaki siber savaşta buna en büyük örneklerden bir tanesi.

"Şirketler, mümkün olan en kısa sürede Rusya'yı olabildiğince izole etmeye çalışmalı. Yaptırımlar yeterli değil."

Bu söz Google’da aktif olarak yazılım mühendisliği yapan Ukraynalı birine ait.

Bu kişi bir teknoloji aktivisti. Kurdukları bir grup ile Ukrayna’nın yanında Rusya’ya karşı bir siber savaş ilan ederek, bu savaşı teknoloji dünyasında kazanması ve savaşın en azından en az hasarla bitmesini hedefliyorlar.

Ukrayna kökenli veya Ukraynalı göçmenlerden oluşan ordu, Rusya'ya karşı yürütülen siber savaşta önemli roller üstleniyor, Cloudflare, Google ve Amazon gibi büyük şirketlerin Ukrayna işgaline karşı daha çok hareketlenmesini teşvik ediyor.

Aktivistler, çevirimiçi çağrılar veya e-posta kampanyaları aracılığıyla kuşatma altındaki ülkelerine destek olmak için çabalıyor.

Çevirimiçidezenformasyonun durdurulmasına, Rusları hükümetlerine karşı gelmeleri için cesaretlendirilmesine ve tıbbi malzemelerin teslimatının hızlandırılmasına yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Grup özellikle siber güvenlik şirketlerinin dezenformasyon yaydığını iddia ettikleri Rus müşterileri ile ilişkilerini kesmesini ve böylece onları daha savunmasız hale getirmesini talep ediyor.

Örneğin Palo Alto merkezli yazılım üreticisi CloudLinux'un CEO'su IgorSeletskiy, küresel siber güvenlik şirketi Cloudflare'den bazı Rus haber siteleriyle ilişkisini kesmesini istedi.

İşte bütün bunlar göz önüne alındığı zaman teknolojinin her an her yerde işe yarayabildiğini ve insan hayatını kurtarabildiği gibi koca savaşları da bitirme potansiyeline sahip olduğu gözlemlenebilir.

Tabi ki doğru kullanılırsa, aksi halde bahsedilen bu teknoloji savaş başlatabilir ya da savaşların daha da yıkıcı olmasına sebep olabilir.

Sonuç olarak, şu an 10. Gününde olan Rusya Ukrayna Savaşının en kısa zamanda sona ermesi ve insanların daha fazla zarar görmeden bu durumun sonlanarak, sorunun masada halledilmesi gerektiğini düşünenlerin tarafındayım.

Stefan Zweig’in bir sözü ile bu haftaki yazıma son vermek istiyorum.

“Birisi barışı başlatmalı. Tıpkı savaşı başlattığı gibi.”