GASTROENTERİT NEDİR?
Gastroenterit; virüs, bakteri veya parazit kaynaklı olarak mide ve çıkışların çıkışının sonucu olarak bozulur, çoğalır. Şalın ani başlayan ishal, akım, akış, kalp hızı ve ateş gibi belirtileri ile kendini gösterir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişilerde ciddi sıvı kaybı yol açabilir.
YAZ AYLARINDA RİSK NEDEN ARTIYOR?
Medical Point Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, sıcak hava koşullarının mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. Yetersiz soğutulmuş gıdalar, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler ile temizlenmeyen içme suları yaz aylarında hastalığın riskinin artmasının artmasının nedenleri arasında yer alır.
Gastroenteritten Korunmak İçin Uzmanlardan Öneriler:
· Ellerinizi sık sık yıkama: Özellikle tuvalet sonrası ve yemek hazırlamadan önce.
· Güvenilir su tüketin: Şebeke dışı su kaynaklarından kaçının. Şişelenmiş veya kaynatılmış su tercih edin.
· Gıdaların doğru kuralları: Bozulabilir gıdaların muhafazasında muhafaza edin.
· Sebze ve meyveleri iyice yıkayın.
· Açıkta satılan ürünlerden uzak durun.
· Piknik ve seyahatlerde bozulabilir gıdalardan kaçının.
NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?
Şu belirtilerin görülmesi halinde bir sağlık sistemine başvurulması önerilir:
· İshal, kusma ve ateşin birkaç gün uzun sürmesi
· Dışkıda kan görülmesi
· Aşırı halsizlik, baş dönmesi veya sıvı alamama