Merkez Bankası, konut ve kiralardaki yükselişi durdurmak için iktidara yeni öneriler sundu. Son enflasyon raporunda yer alan önerilere göre, Merkez Bankası, birden fazla konutu olanlara kademeli olarak artan vergi uygulanmasını, boş konutlara vergi konulmasını, konut kredilerinin faizlerinin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre belirlenmesini istedi.

Merkez Bankası, kira piyasasının daha sağlıklı işlemesi için de kiraların merkezi bir platformda takip edilmesini, kiralamalarda standartların zorunlu kılınmasını ve kira artışlarının sınırlandırılmasını önerdi.

Merkez Bankası, dar gelirli hane halklarının konut sahibi olmalarını kolaylaştırmak için de farklı ülkelerde uygulanan modelleri örnek gösterdi.

Bu modellerden biri olan Londra’daki ‘hisseli kiracılık’ modelinde, ilk defa konut sahibi olacaklar, konutlarının en az yüzde 25’ini satın alıyor, geri kalan hisse için kira ödüyor ve zamanla evin tamamını alabiliyorlar. Merkez Bankası, bu modelin büyükşehirlerde uygulanması halinde, birikimi az olan hane halklarının da konut sahibi olabileceğini belirtti.

Merkez Bankası, diğer ülkelerdeki uygulamalardan da bahsetti:

Hollanda: Kamu konut stoku, piyasadaki kira seviyesinden daha düşük kiralarla farklı gelir gruplarına dağıtılıyor.

İtalya: Sosyal konutların kiraları, ihtiyaç sahiplerinin gelirine göre sübvanse ediliyor.

Merkez Bankası, kiralık konut arzını artırmak için de özel sektörün teşvik edilmesini istedi. Önerisinde, konutların bireysel yatırımcılar yerine özel sektör şirketleri tarafından da kiralanmasının, kurumsallaşmayı, kira takibini, düzenlemesini ve vergilendirmesini kolaylaştıracağını ifade etti. Ayrıca, bu şirketlerin halka açılması ve portföylerini çeşitlendirmesi sayesinde, hem yatırımcılara hem de kiracılara düzenli nakit akışı ve kira piyasasındaki dalgalanmalardan korunma imkanı sağlayacağını kaydetti.

Kaynak: Sözcü