Milyonlarca kişiyi ilgilendiren beyanname süreci başladı. Gayrimenkul sahipleri için kritik bir süreç olan kira beyanname verme işlemi, bugün itibarıyla başladı. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira bildirim formunu kullanarak kiracıları da sürece dahil etti.

Dijital Vergi Dairesi'ne abone olan kiracılar, kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak kira beyanname formuna erişebiliyorlar. Ayrıca, e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere kolayca ulaşabilmekteler. Bu adımların amacı, mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırarak doğrulamak.

KİRA BEYANNAMESİ NEDİR VE NASIL ÖDENİR?

Kira geliri elde eden mülk sahipleri, 1 Mart-1 Nisan arasında beyannamelerini verebilecekler. Ancak 31 Mart'ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle son tarih 1 Nisan olarak belirlendi. Peki, kira gelir beyannamesi nedir, nasıl ödenir? İşte detaylar:

KİRA BEYANNAMESİ VERME ZORUNLULUĞU KİMLER İÇİN GEÇERLİ?

2023'te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemek zorunda.

BEYANNAMENİN VERİLECEĞİ TARİHLER NE ZAMAN?

Milyonlarca Mülk Sahibini İlgilendiriyor! Kira Beyannamesi İlgili Tüm Merak Edilenler!

Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında verilebilecek.

BEYANNAME NASIL DOLDURULACAK?

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabilecekler.

KONUT KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA BEDELİ NE KADAR?

2023 yılında yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi ödemeyecek. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak belirlendi.

İSTİSNADAN YARARLANAMAYACAK KİŞİLER KİMLER?

Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler ve beyanname vermeyenler istisnadan yararlanamayacaklar.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLAR NE YAPACAK?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'deki kazanç ve iratları bakımından vergilendirilecekler.

ORTAK MESKENLERDE BEYANNAME VERME İŞLEMİ NASIL OLACAK? 

Milyonlarca Mülk Sahibini İlgilendiriyor! Kira Beyannamesi İlgili Tüm Merak Edilenler!

Ortak mülk sahipleri, kendi hisselerine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmeliler.

CEZAİ İŞLEMLER

Beyanname süresinde verilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda ise vergi ziyaı cezası kesilecek.

VERGİ ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TAKSİTLENDİRME NASIL OLACAK? 

Vergi, Dijital Vergi Dairesi'nden veya mobil uygulamadan anlaşmalı bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri veya PTT şubelerinden ödenebilecek. Tahakkuk eden vergiler taksitlendirilebilecek, ilk taksit 1 Nisan'a kadar ödenmeli, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar yapılmalıdır.

Muhabir: MEHMET FENER