Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuksuz yargılanan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile eski ÖSYM Başkan Yardımcısı Ömer Pekşen ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada söz alan Demir, 2010 yılında ÖSYM’ye atandığında kurumun 36 yıllık bir geçmişi olduğunu ve kişisel ilişkilerle yönetildiğini söyledi. Bir akademisyen olarak sınavların eşitlik ilkesine uygun olmasına çok önem verdiğini belirten Demir, “İlk günümden son günüme kadar bütün önceliğim sınav güvenliğiydi” dedi.

Demir, FETÖ suçlamalarını reddederek, “Hiçbir sınav evrakını imha etmedim. İddianamede ÖSYM’nin yaptığı tüm sınav sorularının çalındığı iddia ediliyor. Bu tamamen asılsız, algı operasyonu. Savcı, benim FETÖ üyeliğinden cezalandırılmamı istiyor. Ancak dinlenen tanıklar benim FETÖ’cü olduğuma dair hiçbir şey söylemedi. Ben zaten ÖSYM Başkanı olmak istememiştim. Fakat ÖSYM’nin FETÖ için ne kadar önemli olduğunu biliyordum. Bu yüzden de sınavlarda çok sayıda tedbir aldım. Tüm suçlamaları kabul etmiyorum ve beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Sanık Ömer Pekşen de daha önce verdiği savunmasını tekrarladığını ve beraatını talep ettiğini söyledi. Mahkeme heyeti, dosyayı karara bağlamak için ara verdi. Ara vermeden önce sanıklara son sözlerini sordu. Demir, “Atılı asılsız suçlamaları kabul etmiyorum. Beraat talep ediyorum” dedi. Pekşen de, “Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum” ifadelerini kullandı.

ALİ DEMİR’E FETÖ’DEN BERAAT, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN HAPİS CEZASI

Sanık ve avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ali Demir’in FETÖ üyeliği suçundan beraatine karar verdi. Mahkeme, Demir ve Pekşen’in görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasına hükmetti.

Kaynak: İHA