2024 Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile tüm otomobillerde "kara kutu" bulundurulması zorunlu hale getirilecek.

AB tarafından getirilen kara kutu zorunluluğu, M1 kategorisindeki sekiz koltuklu otomobilleri, pick-up kamyonetleri ve 3,500 kilogramın altındaki ağırlığa sahip N1 sınıfı araçları kapsayacak. Bu düzenleme, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç gibi 27 AB ülkesinde geçerli olacak.

Kara kutular, araçların hız, fren, pozisyon, titreşim ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini toplama görevine sahip olacak. Acil durumlar söz konusu olduğunda, araçlar zorunlu eCall sistemiyle otomatik yardım çağrısı yapabilecekler. Kaydedilen veriler, sadece acil durumlar için yetkililer tarafından erişilebilecek şekilde korunacak, böylece sürücüye ait gizlilik ön planda tutulacak.

Ayrıca, EDR (Olay Veri Kaydedici) sistemi, araçlardaki hava yastığı sistemine entegre edilecek ve isteğe bağlı olarak kapatılamayacak. Hava yastığı ve emniyet kemeri sensörleri devreye girdiğinde, EDR otomatik olarak kayıt yapacak. Sistem, aracın kaputu açıldığında veya hızı belirli bir sınırın üzerine çıktığında tetiklenecek, böylece güvenlik önlemleri daha etkin bir şekilde uygulanabilecek.

Muhabir: MEHMET FENER