Özel okullarda erken kayıt dönemi ile birlikte velileri yüksek fiyatlar ve fahiş zamlar bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ara sınıfları kapsayan düzenlemesi ise birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıf velilerini endişelendiriyor. Bazı özel okullar, MEB'in fiyat düzenlemesini delmek için yan ödemelere aşırı zamlar uyguluyor.

Mynet'in derlediği habere göre, velilerin isyanı Şikayetvar'a ulaşan şikayetlerle net bir şekilde ortaya konuluyor. Özellikle geçtiğimiz yılın üstüne yüzde 150'nin üzerinde zam talep edilirken, eğitim kurumlarının mevzuata uygun davranmadığı ve erken kayıt döneminin ocak ve mayıs ayları arasında olması gerektiği halde aralık ayında fahiş zamlarla velileri kayıt yaptırmaya zorladığı belirtiliyor.

Veliler, yaşadıkları mali sıkıntıları ve fahiş zamları dile getirirken, özellikle günlük yemek ücretlerinin 333 TL'ye kadar çıktığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca, özel okulların internet sitelerinde fiyatları açıklamamaları ve velilere sadece sözlü bilgi vermek suretiyle bilgilendirme yapmaları da eleştiriliyor.

EN ÇOK ŞİKAYET EDİLEN KONULAR

  • Bir özel okulun 2. sınıf kayıt ücretinin 160 bin TL'ye kadar çıktığı ve bu yılki artışın geçen yıla göre yüzde 220 olduğu ifade ediliyor.

  • Bir başka okulda ise kitap ve materyal ücreti 20 bin TL'den 40 bin TL'ye yükseldi.

  • Bazı özel okullar ise kayıt ücretini peşin ödeyen velilerden indirim talep ediyor.

VELİLER NE TALEP EDİYOR

Veliler, MEB'den şu taleplerde bulunuyor:

  • Özel okullara zam sınırı getirilmesi
  • Fiyatların internet sitelerinde açık ve şeffaf bir şekilde belirtilmesi
  • MEB'in denetimlerini sıklaştırması
  • Fahiş zam yapan okullara yaptırım uygulanması

BAKANLIK NE YAPACAK?

MEB'in özel okullardaki zam furyasına karşı ne gibi bir adım atacağı merak konusu. Veliler, bakanlıktan konuya acil çözüm üretmesini bekliyor.

Kaynak: Karar