Meclis'te görüşülen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sağlık alanında önemli düzenlemeler geliyor.

36 BİN YENİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Haber7'de yer alan bilgilere göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kanun teklifi ile hastanelerin daha verimli ve nitelikli hizmet vermesi amacıyla hastanelerde koordinasyon kurulu kurulmasının düşünüldüğünü ve 27 bin olan sözleşmeli personel sayısına 9 bin kişi daha ilave edilerek 36 bin sözleşmeli personel alımının yapılacağını açıkladı.

TAVAN ÜCRETLERE 200 PUAN ARTIŞ

Yan dal uzmanlığıyla ilgili daha önce taban ücreti arttıran bir düzenleme yapılmıştı. Düzenlemeyle tavan ücretinin de şu an ödeme yapılan taban kadar yani yaklaşık 200 puan kadar arttırılması sağlanarak bu anlamda daha verimli ve de teşvik boyutuyla rahatlatılmış olacak.

DİSİPLİN CEZALARI VE EK ÖDEMELER

Teklifte, Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce karar verilen üç hususla ilgili de düzenlemenin yer aldığı belirtiliyor. Bunlardan biri disiplinle ilgili. Malpraktisle ilgili düzenlemede kasıt olmadıkça rücunun olmadığı, kastın da mahkeme kararına bağlandığı belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi bu anlamda üniversitelerdeki öğretim üyelerini bu düzenlemeden çıkarmış oldu. Teklifle, Sağlık Bakanlığındakine benzer şekilde, öğretim üyesi arkadaşlarımızın da rücunun kasıt olmadıkça uygulanmayacağını belirleyen düzenlemeden faydalanması sağlanmış olacak.

DİSİPLİN HÜKÜMLERİ VE HEKİMLERİN ENDİŞELERİ

Teklifin içeriğinde yer alan disiplin hükümleri bağlamında hekimlerin endişe yaşadığı belirtiliyor. Bakan Koca, bu konunun yönetmelikle yer aldığını ancak Anayasa Mahkemesinin, kanunla düzenlenmesi gerektiği yönünde karar verdiğini anlattı. Koca, bir suça iki ceza verilme durumu söz konusu olmadığını, motivasyon ve ödüllendirme amaçlı verilen taban ücretin, disiplin durumu olmadığında Koordinasyon Kurulunca verilip verilmemesine karar verilmiş oluyor. Bugüne kadar uygulamada da, bir yılı geçti, bir yılı geçen zaman diliminde toplamda binde 6 uygulama durumu söz konusu oldu. Yoğun uygulanan bir durum olmadığını, sadece disiplin durumu olmadığında ödüllendirme ve motivasyon amaçlı verilen taban ücretin, Koordinasyon Kurulunca verilip verilmemesine karar verilmiş oluyor.

İLAÇ RUHSATLANDIRMA SÜRECİ

Sağlık Bakanlığının ilaçların ruhsatlandırma süreci uzun olduğu için ilaçları analiz etmeden piyasaya süreceği iddialarının sorulması üzerine, Bakan Koca, Avrupa Birliği ve dünya standartlarına göre yapılan birtakım analizlerimizin mükerrerliği söz konusuydu. Bu mükerrerlik ortadan kaldırılıyor, analizlerin ortadan kaldırılma durumu söz konusu değil. Dünya standartlarına uyumlu hale getirilerek ve mükerrerliği kaldırılarak ruhsatlandırma süreci bu anlamda daha da kolaylaştırılmış oluyor.

Kaynak: Haber7