ÇALIŞANLAR VE EMEKLİLER ARASINDAKİ DENGELER

Türkiye'de 15 milyon 351 bin kişi, devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alırken, 25 milyon 96 bin kişi ise sigortalı olarak çalışıyor.

SGK verilerine göre, 18 milyon 400 bin 671 kişi SSK (4a) statüsünde, 3 milyon 44 bin 555 kişi Bağ-Kur (4b) statüsünde, 3 milyon 651 bin 374 kişi ise Emekli Sandığı (4c) statüsünde sigortalı çalışıyor.

EMEKLİLERİN SAYISI VE İŞÇİLER ARASINDAKİ ORAN

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, mevcut çalışan ve emekli sayılarının SGK'nin aktüeryal dengesinde olumsuz bir tablo oluşturduğunu belirtti. Uluslararası standartlara göre sosyal güvenlik sisteminde 4 çalışana karşı 1 emekli olması gerektiğini söyleyen Ergün, Türkiye'de ise bu oranın 1 emekliye 1,5 çalışana düştüğünü vurguladı.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ETKİLERİ VE MÜCADELE STRATEJİLERİ

Ergün, özellikle özel sektörde istihdam edilen ve kayıt altına alınmayan göçmen ve sığınmacıların kayıt dışılığı beslediğine dikkat çekerek, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için etkin bir mücadele gerektiğini belirtti. Bu mücadelenin, kayıt dışı istihdamın SGK'ya bildirilmesinin bir vatandaşlık görevi olduğu bilinciyle yapılması gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Mehmet Fener