Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler ile enfekte olur ve cildin kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşturur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Sivilce genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.

BEYAZ SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?

1

Sivilce oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testosteron hormonunun rolü bilinmektedir. Bazı vakalarda testosteron hormonu fazlayken bazı vakalarda testosteron normal ancak yağ hücrelerinin testosterona yanıtı fazladır. Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, şeker ve yağ oranı yüksek besinler akneyi artırabilirler.

SIRT VE OMUZDA SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?

2

Resmi Gazete’de yayımlandı: 36 bin sağlık personeli alınacak Resmi Gazete’de yayımlandı: 36 bin sağlık personeli alınacak

Sırtta ve omuzda çıkan sivilcelerin temel nedeni cilt üzerinde bakterilerin oluşması ve gözeneklerin tıkanmasıdır. Bu durum yağın cildin yüzeyine çıkmasını engelleyerek sivilcelerin oluşmasına neden olur. Giydiğimiz kıyafetlerin sürtünmesi de sivilce oluşumuna zemin hazırlayabilir.

YANAKTAKİ SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?

4

Yanaktaki akne genellikle bakteriyel enfeksiyonlar, kirli telefon ekranları, yanlış kozmetik ürün kullanımı ve genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Yanak bölgesindeki akne tedavisi, hijyen alışkanlıklarının düzenlenmesi, cilt bakım ürünlerinin seçimi ve dermatolog tarafından önerilen tedavi yöntemlerini içerebilir.

ALINDA SİVİLCE NASIL GEÇER?

5

Sivilce tedavisinde Retinoid denilen ilaçların krem ve ağızdan formları kullanılabilir. Cildin sebum dengesinin sağlanması için etkili cilt temizliği yapılmalıdır. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde yeri vardır. Krem ve/veya oral formu tercih edilebilir. Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek için ilaçlar geliştirilmiştir. Tedavi edilmeyen akne skar yani iz yaratarak hem kozmetik hem de ruhsal sorunlara yol açabilir. Sivilce izlerinin giderilmesi için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroller ve lazer peeling kullanılabilir.

Muhabir: MEHMET FENER