Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, göreve geldiği günden bu yana, hem ekonomik hem de siyasi açıdan büyük bir baskı altında. Son zamanlarda ailesi ile ilgili ortaya atılan iddialar ve yerine geçmesi istenen isimler, Erkan’ın zorlu sınavını daha da zorlaştırıyor.

Ailesine yönelik iftira mı var?

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Merkez Bankası’ndan işten atılan bir çalışan, Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan’ın kendisini işten çıkardığını öne sürmüş ve CİMER’e başvurmuştu. Bu haberin ardından, Erol Erkan’ın bir personeli tokatladığı, Gaye Erkan’ın annesi Gamze Erkan’ın da bankada kendilerine oda ayırttığı ve çalışanlara baskı yaptığı gibi iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü.

Ancak bu iddiaların gerçek olmadığı, bir komplo olduğu ortaya çıktı. Gazeteci Uğur Dündar, sosyal medya hesabından, bu iddiaları yalanlayan bir mesajlaşma ekran görüntüsü paylaştı. Dündar, mesajlaşmada, Kübra adlı bir personelin, Gamze Erkan’a, böyle bir iftira atılacağı konusunda uyardığını ve kul hakkından korktuğunu belirttiğini aktardı. Dündar, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın emzirdiği bir bebeği var. Bakıcı tutmak yerine anne ve babası bebeğe bakıyor. Onlar da emzirme saatlerinde işler aksamasın diye kendisiyle birlikte bankaya gidip geç saatlere kadar orada kalıyorlar. Bir banka çalışanı birkaç gündür Gaye Erkan’ın babasıyla ilgili iddialar dile getiriyor. Bunlardan biri de baba Erol Erkan’ın bir personeli tokatladığı iddiası. Ancak Ocak ayı başında Kübra isimli bir personel, anne Gamze Hanıma bir WhatsApp mesajı gönderiyor ve kul hakkından korktuğunu belirterek böyle bir iftira atılacağını haber veriyor. Nitekim Gaye Erkan ABD’de Türkiye’ye kaynak bulmaya çalışırken iftira servis ediliyor. Demek ki birilerinin Gaye Erkan’ın bu çabalarından fena halde rahatsız oldukları anlaşılıyor.”

Gazeteci Uğur Dündar'ın paylaşımı!

Yerine geçecek isim kim olacak?

Gaye Erkan’ın ailesine yönelik iddiaların yanı sıra, yerine geçmesi istenen isimler de gündemde. Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Gaye Erkan’ın yerine Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın gelmesini önerdi. Demirtaş, şu sözleri kaydetti: “Türkiye Cumhuriyeti, bir Merkez Bankası Başkanına MAHKUM ve MUHTAÇ değildir. Bir Merkez Bankası Başkanı gider, diğeri gelir.’’

Özgür Demirtaş'ın paylaşımı!

Demirtaş başka bir tweetinde ise ‘’Merkez Bankası Başkanının, şu andaki başkan yardımcısı CEVDET AKÇAY olmasını dilerim. Şu anki başkanın aksine, MAKRO-Ekonomi konusunda uzmanlaşmış bir isim. Olmasını Umarım. Ülke adına sevinirim.” ifadelerini kullandı.

Özgür Demirtaş'ın paylaşımı!

Demirtaş’ın bu paylaşımı, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bazı kullanıcılar, Demirtaş’ın Gaye Erkan’a karşı bir operasyon yürüttüğünü, ortalığı karıştırmaya çalıştığını iddia etti. Bazı kullanıcılar ise, Demirtaş’ın Cevdet Akçay’ı önermesinin, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına zarar vereceğini savundu.

Özgür Demirtaş'ın paylaşımına gelen tepkiler!

Muhabir: BAHRİ UÇAR