Bu kapsamda, mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücülerin yaş sınırlarıyla ilgili uygulama, 69 yaşına kadar uzatıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme doğrultusunda, kara yoluyla ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgeleriyle çalışabilecekleri sürelere ilişkin yaş sınırı Eylül 2021'e kadar 66 olarak uygulanıyordu. Ancak, dünya genelinde ve Türkiye'de ticaret hacmindeki artış, Kovid-19 salgınının normalleşme sürecine etkisi, ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ticaret koridorlarının değişmesi gibi faktörlerle sektördeki ihtiyaçlar değişti.

Bu doğrultuda, ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgesi için uygulanan yaş sınırlaması, 31 Aralık 2023'e kadar "69 yaşından gün almamış olmak" olarak değiştirilerek, sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla geçici bir düzenleme yapıldı.

Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ticaret koridorlarının değişmesiyle kara yoluyla ticari taşımaların arttığı bu dönemde, sürücülerin vize temininde yaşadığı sıkıntılar ve Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin etkisiyle sürücü eğitimlerinin olumsuz etkilenmesi, yeni sürücü ihtiyacını artırdı. Bu sebeplerle düzenleme, 2024 sonuna kadar uzatıldı.

Ayrıca, düzenleme kapsamında SRC türü (SRC-5 hariç) Mesleki Yeterlilik Belgesi süresi biten veya bitecek olan sürücüler için başvuru süreci de belirlendi. Bu sürücüler, sağlık raporu ve psikoteknik değerlendirme raporu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bölge müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler. Daha önce süreleri uzatılan sürücülerin ise ikinci bir başvuruya gerek kalmadan süreleri bu yıl sonuna kadar uzatıldı.

Düzenleme kapsamında süresi uzatılan sürücüler, aynı zamanda sayısal takograf kartlarını da bu süre zarfında yenileyecekler. Bu adımlarla, ticari taşımacılık faaliyetlerinde oluşabilecek mağduriyetin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA