TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarıyla ilgili önemli gelişmeleri duyurdu. Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile bugün yapacakları toplantıda, enflasyon farkı, taşeron kadro ve ilave zam taleplerini ileteceklerini söyledi. Atalay, işçilerin kazanımlarının yüksek enflasyon karşısında eridiğini ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. 

Enflasyon farkı için 10-14 puanlık fark

Atalay, 2023 yılında imzalanan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün son 30 yılın en iyisi olduğunu ancak yüksek enflasyon nedeniyle işçilerin alım gücünün düştüğünü belirtti. Atalay, sözleşme tarihi ocak ayı itibarıyla başlayan işçilerin %32,57 zam aldığını ancak mart ve sonrasında başlayanların bu zammı alamadığını ve arada 10 ila 14 puanlık bir fark oluştuğunu ifade etti. Atalay, işçilerin haklı olarak ocak ayındaki enflasyon oranının (%37,57) kendilerine de uygulanmasını istediğini söyledi.

Taşeron işçilerin kadroya alınması bekleniyor

Atalay, emekli olanların yerine taşeron işçilerin kadroya alınması konusunun da gündemlerinde olduğunu ve bu konuda henüz bir ilerleme sağlanamadığını kaydetti. Atalay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da bu kararın uygulanması gerektiğini söylediğini aktardı. Atalay, taşeron işçilerin kadroya alınması için Çalışma Bakanı’na bir liste verdiklerini ve bu konuda bir sonuç beklediklerini dile getirdi.

İlave zam beklentisi yok

Atalay, işçilerin ilave zam beklentisine yönelik olumlu bir beklenti olmadığını ancak enflasyon farkının verilmesinin bir hak olduğunu savundu. Atalay, Çalışma Bakanı’nın kendilerine olumlu ifadeler kullandığını ve bugün yapılacak toplantıda konuştuklarını zapta alacaklarını söyledi. Atalay, yaklaşan seçimlere rağmen çalışanların asıl gündeminin geçim olduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkeyi ucuz emek cenneti yaptırmayacağız. Bu ülke, ‘İstediğimi veririm’ diyen patronların ülkesi olmayacak” diyerek sözlerini noktaladı.