Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Space’in Ax-3 misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştı. Gezeravcı, 14 gün boyunca uzayda çeşitli bilimsel deneyler yapacak.

Bu yazıda, Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, ISS’nin durumu ve Axiom Space’in hedefleri hakkında bilgi edineceksiniz.

Uzayda Türk bayrağını dalgalandıran ilk kişi olan Alper Gezeravcı, ISS’ye kenetlenen uzay aracında 14 gün boyunca bilimsel deneyler yapacak. Bu yazıda, Gezeravcı’nın hayat hikayesi, ISS’nin özellikleri ve Axiom Space’in vizyonu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Alper Gezeravcı

Axiom Space’in Ax-3 misyonu, ISS’ye yapılacak üçüncü özel uzay uçuşu olarak tarihe geçti. Bu misyonun bir parçası olan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzayda önemli çalışmalar yapacak. Bu yazıda, Gezeravcı’nın başarıları, ISS’nin işlevi ve Axiom Space’in planları hakkında öğreneceksiniz.

Uzay Aracı ISS’ye Kenetlendi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu dört kişilik mürettebatı taşıyan SpaceX’e ait Crew Dragon uzay aracı, 19 Ocak 2024’te TSİ 00.49’da ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Uzay aracı, yaklaşık 24 saatlik bir yolculuğun ardından 20 Ocak 2024’te ISS’e kenetlendi. Kenetlenme anında Gezeravcı’nın ilk sözleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e bir atıfla “İstikbal göklerdedir!” oldu.

Axiom Mission 3 Hakkında Her Şey

Axiom Space, özel bir uzay şirketi olarak ISS’ye ticari astronot gönderen ilk firma olma özelliğini taşıyor. Axiom Space’in Ax-3 misyonu, ISS’ye yapılacak üçüncü özel uzay uçuşu olarak tarihe geçiyor. Misyonun komutanı, Axiom Space’in bir çalışanı olan Michael López-Alegría, pilotu ise İtalya Hava Kuvvetleri’nden Walter Villadei. Görev uzmanları ise Türkiye’den Alper Gezeravcı ve İsveç’ten Marcus Wandt. Bu aynı zamanda ESA sponsorluğundaki bir astronot için ilk ticari uzay uçuşu görevidir. Mürettebatın dört üyesi de askeri pilotluk geçmişine sahip.

Axiom Mission 3 Hakkında Her Şey

Ax-3 misyonu, 14 gün boyunca ISS’de kalacak ve çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirecek. Bu misyonlar arasında, Türkiye’den üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 deney de bulunuyor. Bu deneyler, kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmalar içeriyor.

ISS Nerede, Kaç Kişi Var?

ISS, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, yani üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur.

ISS, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir. Bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’dır. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

ISS Nerede, Kaç Kişi Var?

ISS’nin yörünge yüksekliği 330 km ila 435 km arasında değişmektedir. Saatte 28.000 kilometre hızla dönen ISS, bir günde Dünya çevresinde 15,5 tur atmaktadır. İstasyonda çok çeşitli konularda önemli bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Bu konulardan bazıları aşı geliştirilmesi, kanser tedavisi, akışkanların uzaydaki hareketleri, beslenme, bitkilerin ağırlıksız ortamdaki davranışlarıdır.

ISS’de şu anda yedi kişi bulunmaktadır. Bunlar, ISS’nin 66. uzun süreli mürettebatı olan NASA’dan Raja Chari, Thomas Marshburn ve Kayla Barron, Roscosmos’tan Anton Şkaplerov ve Piotr Dubrov, JAXA’dan Matsumiya Akihiko ve ESA’dan Matthias Maurer’dir.

Alper Gezeravcı Nereye Gidecek?

Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk astronotu olarak uzay tarihine adını yazdırdı. Gezeravcı, 1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı. İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı. Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’nde sorumlu personel olarak görev aldı.

Alper Gezeravcı Nereye Gidecek?

Gezeravcı, Axiom Space’in Ax-3 misyonu dahilinde ISS’ye gitti. Burada 14 gün boyunca çeşitli bilimsel deneyler yapacak. Gezeravcı’nın uzayda yapacağı deneyler arasında, kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmalar bulunuyor.

Gezeravcı, 14 gün sonra Crew Dragon uzay aracı ile Dünya’ya dönecek. İniş yeri olarak Atlas Okyanusu planlanıyor. Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, Türkiye’nin uzay çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracak. Gezeravcı, uzayda Türk bayrağını dalgalandıran ilk kişi olarak tarihe geçti.

Sonuç olarak, Alper Gezeravcı, Türkiye’nin uzay çalışmalarına büyük bir ivme kazandıran bir astronot olarak tarihe geçti. ISS’de 14 gün boyunca kaldığı süre içinde, Türkiye’den üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 deneyi gerçekleştirdi. Axiom Space ise, ISS’ye ticari astronot gönderen ilk firma olarak, uzay turizminin öncüsü oldu.

Uzayda Türk bayrağını dalgalandıran ilk kişi olan Alper Gezeravcı, ISS’de çeşitli bilim misyonlarını yerine getirdi. Gezeravcı, kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmalar yaptı. Axiom Space de, ISS’ye özel uzay uçuşları düzenleyerek, uzay sektöründe yeni bir dönem başlattı.

Axiom Space’in Ax-3 misyonu, ISS’ye yapılacak üçüncü özel uzay uçuşu olarak tarihe geçti. Bu misyonun bir parçası olan Alper Gezeravcı, uzayda Türkiye’nin gurur kaynağı oldu. Gezeravcı, Türkiye’den üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 deneyi başarıyla tamamladı. Axiom Space ise, ISS’ye ticari astronot göndererek, uzayın geleceğini şekillendirdi.

Muhabir: MEHMET FENER