Türkiye’nin ilk Miss Universe güzeli son yolculuğuna uğurlanıyor.

Türkiye Güzeli seçilerek 1952 yılında dünyanın ilk Miss Universe güzellik yarışmasına katılan ve Türk kadınının güzelliğini ve gücünü tüm dünyaya gösteren Gelengül Tayfuroğlu (Erman) hayata veda etti. Tayfuroğlu’nun cenazesi bugün eşi Hürrem Erman’ın yanında Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek.

Bir dönemin simge ismi

Gelengül Tayfuroğlu, 1952 yılında Türkiye’nin en prestijli güzellik yarışmalarından biri olan Türkiye Güzeli yarışmasında birinci oldu ve ülkemizi yurt dışında temsil etme hakkı kazandı. Aynı yıl ABD’nin Los Angeles kentindeki Long Beach sahilinde düzenlenen ve dünyanın ilk Miss Universe güzellik yarışması olarak tarihe geçen organizasyonda 30 ülkenin güzeliyle yarıştı. O dönemde toplumda bir çok tabunun olduğu bir ortamda yarışmaya katılarak cesaretini gösteren Tayfuroğlu, duru güzelliğiyle de dikkatleri üzerine çekti. Life Dergisi’nin yarışmaya katılan güzellerin fotoğraflarını yayınladığı sayısında Tayfuroğlu da diğer ülkelerin güzelleriyle birlikte yer aldı.

Ünlü film yapımcısının eşi

Gelengül Tayfuroğlu, Miss Universe yarışmasından sonra Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan film yapımcısı Hürrem Erman ile evlendi. Erman, Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Orhan Aksoy gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı ve film ithalatçılığı yaparak bir çok yabancı filmin Türkiye’ye gelmesine vesile oldu. Erman, 1990 yılında 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Onur Ödülü’ne layık görüldü. Erman, 8 Mart 2003’te kalp krizi sonucu hayatını kaybetti ve Aşiyan Mezarlığı’na gömüldü.

Son vedası

Gelengül Tayfuroğlu, eşi Hürrem Erman’ın ardından 21 yıl sonra hayata gözlerini yumdu. Tayfuroğlu’nun cenazesi bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından sevgili eşinin yanına Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek. Tayfuroğlu’nun sevenleri ve Türk halkı, bu üzücü haberle yasa boğuldu. Gelengül Tayfuroğlu’nu saygı ve rahmetle anıyoruz.

Gelengül Tayfuroğlu kimdir?

Gelengül Tayfuroğlu, 1932 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subay, annesi ise ev hanımıydı. İki kardeşi vardı. Çocukluğu ve gençliği İstanbul’da geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Daha sonra aynı üniversitede asistan olarak çalıştı. Fransızca, İngilizce ve Almanca biliyordu.

1952 yılında Türkiye Güzeli seçildi ve Miss Universe güzellik yarışmasına katıldı. Yarışmada Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Yarışma sonrasında Hürrem Erman ile tanıştı ve evlendi. Erman’ın film yapımcısı olması nedeniyle sinema dünyasına da girdi. Birkaç filmde rol aldı. Ancak oyunculuk kariyerini sürdürmedi. Eşiyle birlikte bir çok sosyal ve kültürel etkinliğe katıldı. Hayırsever bir kişiliği vardı. Çeşitli vakıf ve derneklere destek verdi.

Gelengül Tayfuroğlu, eşi Hürrem Erman’ın ölümünden sonra hayatını yalnız sürdürdü. 2024 yılında 92 yaşında hayata veda etti. Türk halkının sevgisini kazanan Tayfuroğlu, Türk kadınının güzelliğini, zekasını ve cesaretini tüm dünyaya gösteren bir simge oldu.

Editör: Bahri Uçar