Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, "X Hastalığı" adı verilen henüz bilinmeyen bir virüsün çok ölümcül olabileceği uyarısında bulundu. Tedros, bu virüsün Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceğini söyledi.

X HASTALIĞI COVİD-19'DAN 20 KAT DAHA ÖLÜMCÜL OLABİLİR

"X Hastalığı" olarak adlandırılan varsayımsal bir virüse dikkat çeken Tedros, bu virüsün henüz keşfedilmediğini, ancak ortaya çıkması halinde Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceğini söyledi.  

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda da sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemine dikkat çekmişti.

DSÖ, "X Hastalığı"nı ciddi bir uluslararası salgına neden olabilecek potansiyel patojenler listesine ekledi. Bilim insanları ortaya çıkması potansiyel virüsün Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabileceğini söylüyor. Peki "X hastalığı" nedir? İşte X hastalığı ile ilgili tüm bilgiler…

X Hastalığı Covid 19'Dan 20 Kat Daha Ölümcül Olabilir

X HASTALIĞI (X VİRÜSÜ) NEDİR?

X hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün duyurduğu ve ilk olarak 2018 yılında ortaya çıkan varsayımsal bir hastalıktır.

X Hastalığı (X Virüsü), henüz oluşmamış varsayımsal bir "yer tutucu" virüstür.  X Hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından potansiyel bir pandemi yaratabilecek ve henüz tanımlanmamış patojenlere verilen sembolik bir isimdir. Bu terim, gelecekte ortaya çıkabilecek ve ciddi uluslararası salgınlara yol açabilecek bilinmeyen bir patojeni ifade etmek için kullanılır. DSÖ'nün bu hastalığı önemsemesi, geçmişteki pandemilerin çoğunun önceden bilinmeyen patojenlerden kaynaklandığı gerçeğine dayanmaktadır. Bu nedenle, X Hastalığı henüz belirli bir hastalık değildir, ancak gelecekteki tehditlere karşı hazırlıklı olma amacını taşır.

X HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

X Hastalığı (X Virüsü) için belirtiler henüz tanımlanmamıştır çünkü bu, potansiyel bir tehdit için kullanılan sembolik bir terimdir. Dolayısıyla, X Hastalığı gerçek bir hastalık olmadığı için spesifik belirtileri sıralamak mümkün değildir. Ancak, bu tür bir patojenin insanlara bulaşması durumunda solunum yolu enfeksiyonlarına benzer genel belirtiler (öksürük, ateş, halsizlik gibi) göstermesi muhtemeldir. Bu, potansiyel bir tehdide karşı hazırlıklı olmanın önemini vurgular.

X Hastalığı Belirtileri Nelerdir

X HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

X hastalığı nasıl bulaşır sorusu son günlerde merak edilen konulardan biridir. X Hastalığı için nasıl bulaşacağı konusunda kesin bilgi yoktur, çünkü bu, henüz tanımlanmamış, potansiyel bir tehdide verilen sembolik bir isimdir. Ancak, benzer virüslerin bulaşma yolları göz önünde bulundurulduğunda, solunum yolu damlacıkları, doğrudan temas veya kontamine yüzeyler aracılığıyla bulaşabileceği düşünülebilir. Bu tehditler, genellikle hayvanlardan insanlara zoonotik geçiş yoluyla veya insanlar arasında hızlı yayılma potansiyeline sahip olabilir.

X HASTALIĞI ÖLDÜRÜR MÜ?

Varlığı henüz tam olarak kanıtlanmamış olan X hastalığı öldürür mü sorusu için şu an için kesin bir cevap bulunmamaktadır. Fakat diğer virüslerde olduğu gibi bu virüste de olası yan etkiler ve riskler olabilir.

Editör: Bahri Uçar