Yeşil altın olarak bilinen Antep fıstığında yüksek rekolte beklenildiğini dile getiren Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Şahan, ‘’Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan Antepfıstığında bu yıl yüksek rekolte beklemekteyiz’’ dedi.


Şahan, ‘’Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan Antepfıstığında bu yıl yüksek rekolte beklemekteyiz Bundan 10 yıl öncesine kadar 100-150 bin ton bandında olan yıllık üretimimiz son yıllarda 200-300 bin ton bandına yükselmiş ve yıllık üretimimiz yaklaşık 2 katına çıkmıştır. Halen henüz meyveye yatmamış ağaçlarımızın da ileriki yıllarda meyve vermeye başlamasıyla bu üretim daha da artacak’’ vurgusu yaptı. 

TÜRKİYE FISTIK ÜRETİMİNDE ÜST LİGE ÇIKACAK

Fıstık üretiminde üçüncü sırada yer alan Türkiye’nin dünya üretiminde üst sıralara çıkacağını dile getiren Şahan, ‘’Bu artışın en büyük nedenlerinden birisi tarih boyunca kıymetli bir ürün olarak süre gelmiş Antepfıstığının son yıllarda daha da kıymetli hale gelmesi ve üreticisinin yüzünü güldürmesi nedeniyle çiftçilerimizin Antepfıstığı üretimine yoğun ilgi göstermesi. Aynı zamanda Antepfıstığının çok dayanıklı bir ağaç olması ve tarıma elverişli olmayan kurak ve kıraç yerlerde bile tarımının yapılabilmesi çiftçilerimizi antepfıstığı yetiştiriciliğine yönelmesindeki diğer bir etken. Bunun yanında önceki yıllarda neredeyse tamamen kuru koşullarda yapılan antepfıstığı yetiştiriciliğinin artık sulu koşullarda yapılmaya başlanması ile ağaç başına alınan verimin artması ülke üretimimizin artmasında etkili oldu’’ ifadelerini kullandı.

EN FAZLA FISTIK GAZİANTEP VE ŞANLIURFA’DA ÜRETİLİYOR

Ülkemizde ne fazla fıstık üretiminin Şanlıurfa ve Gaziantep’te olduğunu dile getiren Şahan, ‘’Ülkemizde en çok üretimin yapıldığı iller Şanlıurfa ve Gaziantep. Sadece Gaziantep ve Şanlıurfa’da ülke üretimimizin yüzde 70’i yapılıyor. Bunları Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş ve Kilis illeri takip ediyor’’ açıklamasını yaptı. 
‘’Antepfıstığı periyodisite gösteren bir bitki olması nedeniyle bir yıl ürün verip bir yıl vermeme durumu söz konusu’’ diyen Şahan, ‘Ülke üretimimizde yıldan yılda iniş çıkışlar oluyor. Geçen yıl Antepfıstığında yok yılı olmasına rağmen ülke üretimimiz 176 ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl Antepfıstığında var yılı ve arazi gözlemlerimize göre Antepfıstığında meyve tutumu çok iyi durumda olduğundan yüksek rekolte beklemekteyiz’’ şeklinde konuştu.  

RİSKLER DEVAM EDİYOR

Bazı bölgelerde dolu zararı, çiçeklenme zamanı aşırı yağmur yağmasına bağlı olarak tozlanmanın yeteri kadar olmaması ve bazı mantari hastalıkların artış göstermesi gibi olumsuz etkilenen bahçelerin bulunduğunu ve halende risklerin devam ettiğini dile getiren Şahan, ‘’Rekolte tahminini çalışmasını bölgemiz il ve ilçe Tarım Orman Müdürlüklerindeki teknik personel arkadaşlarımızla bu risklerin ortadan kalktığı Temmuz ayında gerçekleştireceğiz. Ancak bu zaman zarfında çiftçilerimize düşen önemli görevler de bulunuyor’’ dedi.  

HER ZAMAN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Çiftçileri uyarmayı ihmal etmeyen Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Şahan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Özellikle bu yıl ağaçlarda çok meyve tutumu olduğundan ağaçlara daha özenli bakılmalı ve beslenmeli. Aksi takdirde ağaç bütün meyveleri besleyemeyerek meyvelerin bir kısmını dökecek aynı zamanda meyveler küçük kalacak. Bu nedenle Antepfıstığı ağacının meyveleri büyütme aşamasında uygun gübre ile beslenmesi ve mayıs ayından itibaren sulanarak desteklenmesi büyük önem taşıyor. Aynı zamanda aşırı yağan yağmurlar nedeniyle ortaya çıkan mantari hastalıklara karşı ilaçlamalar mutlaka yapılmalı. Şimdiden bütün çiftçilerimize bereketli bir hasat yılı diliyor ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak her zaman üreticilerimizin yanında ve destekçisi olduğumuzu belirtmek istiyorum.’’

Kaynak: Haber Merkezi