LPG'ye İndirim Geliyor! Tarih Belli Oldu LPG'ye İndirim Geliyor! Tarih Belli Oldu

Resmi Gazete'de duyurulan bu karar, sendika hakkının önemli bir boyutunu ele alıyor. Kararın yankıları, uzmanlar tarafından da değerlendirildi.

Gaziantep bu haberi bekliyor! Doğal gaz ve elektriğe zam gelecek mi? Gaziantep bu haberi bekliyor! Doğal gaz ve elektriğe zam gelecek mi?

AYM'NİN KRİTİK KARARI: ZAM SÜRECİNİ ETKİLEYECEK

1

Anayasa Mahkemesi'nin son kararı, 700 bin kamu işçisinin mali haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'ne yönelik oldu. Mahkeme, bu protokollerin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti. Bu kararın, kamu işçilerinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirleme sürecine doğrudan etki etmesi bekleniyor.

YENİ SÜREÇ: İDARE VE SENDİKALAR ARASINDA

2

AYM'nin kararıyla birlikte, kamu işçilerinin ücretlerinin belirlenmesi sürecinde artık konfederasyonlar ve hükümet arasındaki protokoller değil, idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmeleri öne çıkacak. Bu durum, işçilerin sosyal ve mali haklarını belirleme sürecinde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

SENDİKA HAKKI İADE EDİLDİ

3

Kararda, düzenlemenin sendika hakkını sınırlandığı ve grev kararı alma özgürlüğünü engellediği vurgulandı. Ancak bu iptal kararıyla birlikte, sendikaların grev hakkı yeniden iade edilmiş oldu. Çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu karar ile konfederasyonların üye sendikaların grev hakkını askıya almasının önüne geçilmiş oldu. Karar ile sendikaların grev hakkı iade edilmiş oldu." ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Mehmet Fener