Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, çocuklarda ishalin en sık nedeninin virüsler olduğunu belirtiyor. İshal genellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülür. Sulu dışkılamaya ek olarak ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir. Bakteri ve parazitlerin sebep olduğu ishaller, mikropların bulaştığı yiyecek-içecekler veya temas edilmiş ellerin ağıza götürülmesiyle bulaşabilir.

İSHALİN TEDAVİSİ VE ÖNLEMLERİ

Çocuklarda ani başlangıçlı ishalin belirtileri, yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama, kramplar halinde gelen karın ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, kas veya baş ağrısı şeklinde ortaya çıkar. İshal genellikle 24-48 saat içinde düzelir, ancak bazı durumlarda bir haftaya kadar devam edebilir. Bol su tüketimi önemlidir ve sulu dışkı, siyah-katran rengi dışkı, idrar renginde değişiklik gibi belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Gastronomi kenti Gaziantep'te "obezite merkezi" açıldı Gastronomi kenti Gaziantep'te "obezite merkezi" açıldı

ÖNERİLER VE UYARILAR

Dr. Çebi, çocuklarda ishalin tedavisi için evde bol su ve anne sütü ile sık beslenme önermektedir. Şekerli ve yağlı gıdaların tüketilmemesi, meyve suları ve çok şekerli içeceklerin ishali artırabileceği konusunda uyarıyor. İlaç tedavisi için doktor önerisi olmadıkça ilaç kullanılmamalıdır. Destek olarak doğal veya ilaç formunda probiyotiklerin kullanılabileceğini belirtiyor.

ACİL DURUMLARDA NE YAPILMALI?

1 yaşından küçük bebeklerde kanlı ishal, kusma, ağızdan beslenememe, uyuklama, halsizlik, ağız kuruluğu, idrarda azalma ve yüksek ateş gibi belirtiler varsa derhal bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Bu belirtiler çocuğun dehidrasyon riski altında olduğunu gösterebilir, bu nedenle acil tıbbi yardım gerekebilir.

Kaynak: İHA