Gaziantep, yıllardır ortak akılla yönetilen, kamu kurum ve kuruluşlarının entegre çalıştığı ve önemli projelerde beraber hareket edilen bir kent.

Yeni geçirdiğimiz bir seçim süreci ardından yıllardır alışık olunanın dışında değişik bir konjonktür ile yerel yönetimlerin bakış açısı belki değişmeye meyil gösterecek belki de eskisini aratacak. Bunu zaman gösterecek.

Yerel gazeteler vatandaşa doğru, tarafsız ve objektif habercilik yapmakla beraber bir kamu görevini de yerine getiriyor. Bir şehirde basının ne kadar mecrası olursa o kadar daha kaliteli haberlerin okunacağı yayınlar ve her kesimden bilgi edinebileceğimiz mecralar oluşur. Ekonominin günümüzde eskiye nazaran ne kadar değiştiği ve alım gücünün azalmasını da göz önüne alınca, yerel gazetelerin ayakta durmasını sağlayan abone ve ilan gelirlerinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.

Yeni görevine başlayan ve kamu görevi yapan belediyelerimizin yerel basından uzak durmak yerine, projelerini ve fikirlerini paylaşarak halkın faydasına olabilecek her yatırımda çalışma paydaşı olan yerel basına ciddi önem vermesi gerekiyor. Bunu yeni dönemde göreceğimizden pek bir ümidim yok ama zaman neye gebe hep birlikte göreceğiz.

Belediyelerimize konuyu özet geçtikten sonra ne yazık ki mail göndermekten öteye gitmeyen, haberlerini sanki bir zorunluluk gibi yayınlamamız gerektiği gibi günlük maillerini tekrarlayan Gaziantep’in değerli milletvekilleri, yerel basının yanında yer alma ve destek olma konusunda herhâlde Türkiye’de eşine az rastlanır bir örnek gösteriyorlar. Neden mi?

Bugüne kadar son seçim zamanı da dahil olmak üzere basını ziyaret etmekten imtina eden, sembolik te olsa yerel basına desteğini abonelik ödemesi ile tamamlayan bir milletvekili göremedim. Saygıdeğer ve yine halkın oyları ile gelen Sayın Milletvekillerimiz, bu konuyu artık gündeme almalı ya da danışmanlarını uyararak gazeteleri mail listesinden çıkarmalıdır. İnanın uzun zamandır özel bir günde, milli ve resmi bayram günlerinde geçmiş dönemi de katarsak sadece 1-2 Milletvekilimiz ilan gönderiyor ve basın aracılığı ile mesajlarını ilan şeklinde vatandaşa iletiyordu ama uzun zamandır basın kuruluşlarını arayıp bir abonelik ödemesi desteğinde bulunmak isteyen bir vekilimizi göremedik. Bu sadece maddi tutara bağlı bir konu değil bunu yerel basını ne kadar önemsemek olarak da değerlendirmek gerekir. Basın mensupları vatandaşın içinde olup saha da gezerek haberini yapar ve yaptığı haberi en objektif şekilde basılı ya da dijital medyadan vatandaşa ulaştırır. Halkın sesi olan vekillerimizde bir sorunun çözülmesi için ortak akıl güderek konuyu gündeme taşır ve çözümüne öncülük eder.

Bir Milletvekili bir yerel gazeteye nasıl abonelik öder?  Başlığına gelecek olursak, mail adresi zaten bulunan basına bir mail atılır, desteğini ve önemsediğini belirtir. Gaziantep basını sadece 2-3 kişinin mail listesinden alıp haber gönderilecek mecra değildir. ”Herkesin Ramazan Bayramı’nı Kutluyor, hayırlı ve huzurlu bir bayram diliyorum” işte bir örnek. Şimdiden herkese hayırlı bayramlar dilerim.