2005 yılından bu yana Türkiye’deki akaryakıt fiyatları, dünya serbest piyasasına en yakın olan Akdeniz bölgesindeki fiyatlar referans alınarak belirlenmektedir. Akaryakıt ürünlerinin her birinin fiyatı, ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve arz-talep dengesi gibi etkenler göz önünde bulundurularak ayrı ayrı hesaplanmaktadır.

FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİN ARKASINDAKİ DİNAMİKLER

Rafineriler tarafından belirlenen fiyat metodolojisi, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların yurt içi fiyatlara direkt etkisini engellemektedir. Rafineri sahibinin referans fiyat ortalaması belirlenen bir bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliği gerçekleştirilmemektedir. Ancak, bu fiyat bandının aşıldığı durumlarda, aşılmanın yönüne bağlı olarak yeni fiyatlar belirlenmektedir.

HAM PETROL FİYATLARININ AKARYAKIT FİYATLARINA ETKİSİ

Petrol piyasasındaki tüm petrol türlerinin fiyatları, ham petrol fiyatlarındaki değişimlerden etkilenmektedir. Her bir ürünün fiyatı, arz-talep mekanizması ve diğer faktörler dikkate alınarak ayrı ayrı belirlenmektedir. Benzin ve motorin fiyatları ile ham petrol fiyatları arasında yüksek bir ilişki bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmada, Brent petrol fiyatı ile kurşunsuz benzin fiyatları arasındaki ilişkinin %90, motorin fiyatları ile arasındaki ilişkinin ise %96 olduğu belirlenmiştir.

DÖVİZ KURUNUN AKARYAKIT FİYATLARINA ETKİSİ

Yurt içi akaryakıt fiyatları, uluslararası piyasalardaki ürün fiyatları ve Dolar/TL kurundaki hareketlilikle doğrudan bağlantılıdır. Bu sebeple, kurdaki herhangi bir artış veya azalış, akaryakıt fiyatlarına direkt olarak yansımaktadır.

GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Benzin fiyatı: 44,96 TL

Motorin fiyatı: 43,54 TL

Toplu taşıma ücretlerine rekor zam talebi! Toplu taşıma ücretlerine rekor zam talebi!

Otogaz fiyatı: 22,28 TL.

Muhabir: MEHMET FENER