EPDK'nın yeni kararıyla birlikte farklılaştırılmış akaryakıt ürünleri, istasyonlarda aynı fiyata satılacak. Bu karar, 13 bin akaryakıt istasyonunu doğrudan etkileyecek. İstasyonlarda yapılan satışlarda, artık farklılaştırılmış veya olmayan akaryakıt türleri için fiyat farkı uygulanmayacak.

YENİ YASAK İLE İSTASYONLAR HAREKETLENDİ

EPDK'nın aldığı kararla birlikte, akaryakıt istasyonlarında özellikle "95 oktan benzin ve dizel, ultra force, power, fuelsave, VMax, VPro" gibi ifadelerle farklı fiyatlarla ürün satışı yapılamayacak. Bu adımın amacı, tüketicilerin karşılaştığı belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve dağıtıcıların operasyonlarını kolaylaştırmak.

EPDK yetkilileri, kararın tüketicilerin akaryakıt ihtiyaçlarının en yüksek hizmet ve kalite standartlarıyla karşılanmasını hedeflediğini belirtiyor. Ayrıca, EPDK'nın Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi ile akaryakıt bayilerinde ve Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi ile de akaryakıt dolum terminallerinde kalite izlemesini aralıksız olarak sürdürdüğü vurgulanıyor.

KATKI MADDELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME

EPDK, dağıtıcı lisansı sahiplerine, akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye yönelik çeşitli katkı maddelerini ürüne ekleyebilme imkanı tanıyor. Ancak bu eklemelerde yüzde 0,5'i geçmemek kaydıyla sınırlama getiriliyor. Ayrıca, dağıtıcı lisansı sahiplerinin bu katkı maddelerine ilişkin EPDK'yi bilgilendirme ve gerekli izinleri alma yükümlülüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmıyor.

Muhabir: MEHMET FENER