Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR Mart ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya göre asgari ücret açlık sınırının altında kaldı.

HALKIN ALIM GÜCÜ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, “Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya bakarak halkın alım gücünün daha da düşeceğini söyleyebiliriz. Ne yazık ki açlık sınırı asgari ücreti 3 bin lira üzerine çıkmış durumda. Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki farkın ilerleyen aylarda daha da arttığını göreceğiz” dedi.

Sınırda Karbon Düzenleme  GSO’da Konuşuldu! Sınırda Karbon Düzenleme GSO’da Konuşuldu!

AÇLIK YÜZDE 6, YOKSULLUK YÜZDE 11 ARTTI

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Mart ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Yapılan araştırmaya göre açlık sınırı Mart ayında ilk defa 20  bin TL’yi sınırını geçerken, yoksulluk sınırı da 57 bin TL’ye dayandı. Mart ayında açlık sınırı şubat ayında göre yüzde 5,9, yoksulluk sınırı ise yüzde 11 oranında arttı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda ile beslenmenin yanı sıra diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Mart sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre açlık sınırı Mart ayında şubat ayına göre bin 125 TL artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 3 bin 780 TL yükselişle 37 bin 182 TL’ye yükseldi. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 4 bin 905 TL artış gösterdi. Son bir yılda açlık sınırı 9 bin 207 TL  gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 18 bin 524 TL ve yoksulluk sınırı da 27 bin 731 TL artış gösterdi.

GERÇEK ENFLASYON HALKIN CEBİNDEKİ PARADIR

Halkın gerçek enflasyonunun cebindeki para olduğuna dikkat çeken Arpat, “Asgari ücrete yılbaşı itibariyle yüzde 49 zam ile 17 bin 2 liraya yükseltildi ancak günümüz koşullarında bu para 4 kişilik bir ailenin insan onuruna yakışır bir şekilde geçinmesine yetmiyor, yetmeyecek. Çünkü ülkemizde enflasyona bağlı olarak A’dan Z’ye tükettiğimiz tüm ürünlerin fiyatları yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Yani halkımız her gün daha da yoksullaşıyor” ifadelerini kullandı.

MEMURLAR GAZİANTEP’TE KALMAK İSTEMİYOR

Halkın yanı sıra memurlarında çok zor şart altında yaşamlarını idame ettirdiklerini sözlerine ekleyen Arpat, “Halkımız gibi memurların da alım gücü düşüyor. Şu anda birçok memur yoksulluk sınırı altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor. Hayat pahalılığı karşısında memurlar Gaziantep’te kalmak istemiyor. İlk fırsatta tayinlerini isteyip gidiyorlar. Bunun böyle olmaması lazım. Memurları kentte tutacak projelerin hayata geçirilmesi ve halkın alım gücünün

yükseltilmesi için enflasyonun durdurulması şart” çağrısında bulundu.

Muhabir: MEHMET FENER