Bilim insanları, cesetlerin çürümesi sırasında ortaya çıkan ve ölüm zamanını belirlemeye yarayacak bir mikrop ağı keşfetti. Nature Microbiology dergisinde yayımlanan araştırmada, 36 ceset üzerinde yapılan analizler sonucunda, çürümenin farklı evrelerinde aktif olan 20 farklı mikroptan oluşan bir ağın tüm cesetlerde bulunduğu ortaya kondu.

Cesetlerin gömüldüğü yerlerin iklimi ve toprağı ne olursa olsun, alınan tüm örneklerde aynı mikrop grubunun varlığı tespit edildi.

CİNAYETLERİ AYDINLATACAK

Yeniçağ'da yer lana habere göre bilim insanları, bu keşfin cinayet vakalarında, cesetlerin ne zaman öldüğünü belirlemek için kullanılabileceğini ve cinayetleri aydınlatmada büyük bir katkı sağlayacağını belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Colorado Eyalet Üniversitesi’nden mikrobiyoloji ve ekoloji uzmanı Dr. Jessica Metcalf, “Bu mikropların, canlıların kalıntılarını ayrıştırmak için ortaya çıktığını doğrulamak çok heyecan verici. Umarız, ekolojik araştırmalarda yeni bir alan yaratıyoruzdur” dedi.

Araştırmacılar, 36 cesedin hepsinde aynı 20 mikrobun bulunduğunu ve bu mikropların, tüm cesetlerde aynı anda göründüğünü gözlemledi.

Metcalf, “Dış mekanın herhangi bir değişkenine bakmaksızın, ayrışma boyunca benzer mikropların benzer zamanlarda ortaya çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Bu bulgunun adli tıp bilimi için önemli sonuçlar doğurduğu ifade edilirken, bu mikropların, bir cesedin ne kadar süre önce öldüğünü daha doğru bir şekilde saptamak için kullanılabileceği söylendi.

Çalışmadan elde edilen verileri kullanan başka bir ekip de ölümden sonra geçen süreyi tahmin edebilen “mikrobiyom temelli bir sistem” geliştirdiklerini açıkladı.

Öte yandan, Honolulu’daki Chaminade Üniversitesi’nden adli bilimler profesörü David Carter, basına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ölüm olaylarını araştırmak söz konusu olduğunda; her olay yerinde bulabileceğiniz çok az sayıda fiziksel kanıt vardır. Parmak izi, kan lekesi ya da kamera görüntüsü her zaman bulunmayabilir, ama mikroplar her zaman oradadır…”

BÖCEKLER MİKROP TAŞIYOR

Bilim insanları, araştırmada keşfedilen mikropların cesetlere, beslenmek ve yumurtlamak için gelen böcekler tarafından taşındığını düşünüyor. Makalenin yazarı Dr. Jessica Metcalf da bu görüşe katılıyor.

Araştırmacılar bu bulguların sadece adli soruşturmalarda değil, mikrobiyal ekoloji araştırmaları ve tarımda da faydalı olabileceğini umuyorlar. 

Kaynak: Yeniçağ