HALKIN ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLMELİ

ANKA Türk Birliği Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Keskinsoy, “Hayat pahalılığı artıyor. Çarşı-pazar el yakmaya devam ediyor. Bir an önce enflasyonu düşürecek hamleler yapılmalı ve halkın alım gücü yükseltilmeli” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre şubat ayında aylık bazda yüzde 4,53 oranında artış gösteren enflasyon yıllık olarak ise yüzde 68’e çıktı. Enflasyon Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 64,86'ya yükselmişti. Aylık bazda ise yüzde 6,7'lik artış kaydedilmişti.

MARKETLERE GİDİLDİĞİNDE BİR POŞETE 1000 LİRA ÖDENİYOR

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntısının toplumun tüm kesimleri tarafından derinden hissedildiğini söyleyen Keskinsoy, “Her geçen gün yükselen enflasyon memurundan emeklisine işçisinden çiftçisine kadar toplum tüm kesiminin alım gücünü düşürüyor. Marketlere gidildiğinde bir poşete 1000 lira ödeniyor. Kırmızın etin kilogramı 500 lira olmuş. Temel gıda maddelerinin yanına yaklaşılmıyor. İnsanlar meyveyi artık tane ile almaya başladı. Enflasyon durmadığı sürece ürünlerin fiyatları da artmaya devam edecek” uyarısında bulundu.

Keskinsoy, “Enflasyonun çok daha düşük olduğu ülkelerin istatistik kurumları hissedilen (algılanan) ve beklenen enflasyona ilişkin verileri kamuoyu ile paylaşırken enflasyonun en yüksek seyrettiği ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu bu verilere sahip olduğu halde açıklamaktan uzak duruyor. Geçen yılın sonu itibariyle AB ülkelerinde algılanan enflasyon yüzde 9,5, açıklanan enflasyon yüzde 2,4 civarındaydı ve aradaki fark 7,1 puan idi. Ancak TÜİK’e göre Türkiye’de 2023 Aralık’ta hissedilen enflasyon yüzde 100,5 iken açıklanan enflasyon yüzde 64,8” hatırlatmasını yaptı.

İKİ AY SONRA AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇECEK

Türk-İş’in Şubat ayı rakamlarına göre açlık sınırı ve yoksulluk sınırının yükselmeye devam ettiğini sözlerine ekleyen Keskinsoy, “Türkiye İşçi Sendikası Konfederasyonu Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 257 lira oldu. Bu rakam ocak ayında 15 bin 48 TL idi. Yoksulluk sınırı ise 49 bin TL’den 53 bin TL’ye yükseldi. Bu şekilde sürer ise iki ay içerinde asgari ücret yine açlık sınırının altında kalacak” tespitinde bulundu.

HALKIN SORUNLARINI GETİRMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ

ANKA Türk Birliği Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Keskinsoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ANKA Türk Birliği olarak, bizler her zaman halkımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Halkın sorunlarını dile getirdik, getirmeyi sürdüreceğiz. Bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’yi çağdaş muasır medeniyet seviyesine yükseltmek bizim boynumuzun borcudur.”

Muhabir: MEHMET FENER