Dört bakanlık tarafından başlatılan çalışma ile doğum izninin uzatılması ve çiftlere yapılacak destek ödemeleri gibi konular gündeme alındı. İşte detaylar...

DOĞUM İZNİ UZATILIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre doğurganlık hızının düşmesi üzerine hükümet, çalışan anneler için beş başlıkta yeni düzenlemeler yapmayı planlıyor. Bu düzenlemeler, doğum izninin uzatılmasını ve ebeveynlere çeşitli destek ödemeleri yapılmasını içeriyor.

EVLİLİK YAŞININ DÜŞÜRÜLMESİ PLANLANIYOR

Bakanlıkların ortak çalışması, evlilik yaşının düşürülmesini de hedefliyor. Çocuk sayısının artırılması için evlilik yaşının 23-26 yaş aralığına çekilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, evlilik desteği de artırılacak.

30 YAŞTAN ÖNCE İKİ ÇOCUK TEŞVİĞİ

Hükümet, yeni evli çiftlerin 30 yaşından önce bir veya iki çocuk sahibi olmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede, sadece kadınlar değil, erkekler de teşvik edilecek ve desteklenecek.

MASRAFLARIN BİR KISMI DEVLETTEN KARŞILANACAK

Bu teşviklerin bir parçası olarak, kurum kreşlerinin sayısı artırılacak ve annelerin çocuklarıyla birlikte işe gidip gelmeleri sağlanacak. Çocukların bakım ve eğitim masraflarının bir bölümü devlet tarafından karşılanacak. Bu adımlar, çalışan anne ve babaların çocuk sahibi olma sürecinde karşılaştıkları zorlukları hafifletmeyi hedefliyor.

DESTEK ÖDEMELERİ VE TEŞVİKLER

Çalışma kapsamında, çiftlere yapılacak destek ödemeleri de detaylandırılıyor. Evlilik desteğinden doğum yardımına kadar birçok alanda teşvikler sunulacak. Bu destekler, hem ekonomik hem de sosyal anlamda çiftlerin yükünü hafifletecek şekilde düzenlenecek.

ÇALIŞAN KADINLARA VE ERKEKLERE TEŞVİKLER

Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve çocuk sahibi olma süreçlerinin kolaylaştırılması için özel teşvikler hazırlanıyor. Aynı zamanda erkeklerin de bu süreçte daha aktif rol alması teşvik edilecek. Bu, aile içi sorumlulukların paylaşımını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi amaçlıyor.

Kaynak: Mehmet Fener