Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi, 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından deprem bölgesi zirvesi organize etti. Zirveye Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Mustafa Bayram, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi Kemal Çeber, afetlerin ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu, bu nedenle afet risklerini bilmek ve toplum olarak bu risklere karşı hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı. Vali Çeber, “Mühendisler, belediyeler, idareciler, hukukçular afet risklerini dikkate alarak görevlerini yapmalı. Çok büyük afetler yaşasak bile zarar görmeyen şehirler, insanlar ve toplum hayatı görmeyi umuyoruz. Önemli çalışmalar yapıyoruz, güzel işler ortaya koyuyoruz, ama daha iyisini yapabiliriz, daha sistematik bir planlamaya ihtiyacımız var. Bir bürokrat olarak bunu söyleyebiliyorum, ama buradaki akademisyenlerimiz daha farklı şeyler anlatacak” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise konuşmasında 6 Şubat’tan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Şahin, “Bugün karşılaştığımız her sorunun sonuç olduğunu görüyoruz. Deprem de bir sonuç ve bilimsel olarak bu sonucu değiştirmek için önleyici tedbirler almalıyız. Biz sanayi şehriyiz, kültür şehriyiz, medeniyet şehriyiz ama şehrimiz dirençli mi? Güvenlik ve direncin ne demek olduğunu son olaylarda anladık. Sonucu analiz etmezsek, aklımızı kullanmazsak, yorumumuzu yapmazsak iyi bir mühendis olamayız. Ölçemediğiniz hiçbir şeyi iyileştiremezsiniz” dedi.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın da deprem sürecinde yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Deprem sürecinde vatandaşların mağdur olmaması için üniversitenin kapılarını açtıklarını belirtti. Prof. Dr. Özaydın, “Bu acıyı her yönüyle yaşadık ama bu zirveyi acıları anmak için değil, ders almak için yapıyoruz. Deprem sürecinde Gaziantep Üniversitesi olarak yaklaşık 12 bin vatandaşımıza ev sahipliği yaptık. Yemekhane ve hastanemizi hızla faaliyete geçirdik, üniversitenin kapılarını vatandaşlarımıza açtık. Üniversitemiz bir sığınma alanı haline geldi” diye konuştu.
T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan ise teknoloji sistemi ve bina kimlik sistemi hakkında bilgiler verdi. Deprem sonrasında yapılan çalışmaları anlattı. Aslan, sahada görev yapan ekiplerle ilgili bilgiler paylaştı. “6 Şubat Depremlerinde hep birlikte, birbirimize destek olarak, bu zorlukları aşmak için elimizden geleni yaptık. Daha iyi ve doğruyu bulmak için çaba sarf edeceğiz” dedi.
GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram da deprem sürecinde duyulan “Sesimi duyan var mı?” çağrısının, deprem sonrası yeniden inşa sürecinde ve toplumun afetlere hazırlık konusunda farkındalığında önemli olduğunu söyledi. Bayram, “Deprem sürecinde öne çıkan bir slogan ve çağrı, toplumsal farkındalıkta önemli bir rol oynadı. ‘Sesimi duyan var mı?’ Herkes afetzedelerinin seslerini duymak ve yardıma ihtiyacı olanlara ulaşmak için gece gündüz çalıştı. Bugün ise bu Zirve’ye katılan vali, belediye başkanı, sanatçı, akademisyen, basın, öğrenci ve en önemlisi halk bu çağrımıza ses verdi ve buraya geldi. Ses veren herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Naci Görür şu şekilde konuştu:
"Bir belediye Gaziantep'i depreme nasıl dirençli yapar. Gaziantep o depremi minimum hasarla atlatır. Yani çökmez. Günlük yaşamı bile değişmez. Ben bir belediye başkanı olsam önce Gaziantep'in mikro bölgeleme çalışmasını yaparım. Bu da şu demek Gaziantep'i mikro karelere bölmek demek. Kayaların direncini inceleyeceksiniz. Ayrıca jeolojisini yapacaksınız. Bunları incelemeden ne olduğunu anlamadan Gaziantep'i deprem dirençli yapamazsınız. Gaziantep'e kayma dalga hızının dağılımı bulacaksınız. Deprem sırasında Gaziantep'in neresi daha hızlı sallanıyor neresi daha az sallanıyor bunu bilmeniz lazım.”