Sonbaharın gelişiyle birlikte kavrama vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, gripten korunmanın en etkili yollarından birinin her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmak olduğunu belirtiyor. Peki kimler grip aşısı olabilir?
Sonbaharın gelişiyle birlikte kavrama vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, gripten korunmanın en etkili yollarından birinin her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmak olduğunu belirtiyor.
Grip aşısı, özellikle riskli kişiler için hayati öneme sahip. Kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü bireyler, hamileler ve sağlık çalışanları, grip aşısını mutlaka yaptırması gereken gruplar
Kimler grip aşısı yaptırabilir?
Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında artış yaşanmaya başladı. Uzmanlara göre gripten korunmanın en önemli yolu ise grip aşısı yaptırmak. Kimler grip aşısı olabilir? Detaylar haberimizde…
Hava sıcaklığı günden güne düşüyor. Grip vakaları artıyor. Gripten korunmanın yolu ise grip aşısı olmak gibi görünüyor.
Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;
- “Aşının etkisi 15 gün sonra başlıyor. Dolayısıyla yaptırdığımız gün hemen aşı bizi korumaya başlamaz. Yaklaşık 15 gün sonra etkisini görmeye başlıyoruz”
KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?
- “Özellikle 65 yaş üstü kişiler, bağışıklığı baskılanmış olan kişiler, diyabet hastaları, kalp hastaları, özellikle kanser hastalarına mutlaka yapılması gerekiyor”
Uzmanlara göre grip aşısının geçici yan etkileri ise;
- “Halsizlik yapabilir. 1-2 gün sonra kırgınlık, ateş ya da ağrı, şişlik olabilir ama bunlar genelde gelip geçicidir”
Grip aşısı olmanın en doğru zamanı ise sonbahar ayları...
- “Aktif olarak enfeksiyon geçiriyorsa, enfeksiyonun bitmesi gerekir. Daha sonra yapılması önerilir. O kişiye yapılmayacak diye bir şey yoktur”
GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMAMALI?
- “Daha önce aşılara karşı özellikle grip aşısı yapılmışsa, ölümcül bir alerjiye yakalanmışsa, altı aydan küçük bebeklere, hamileliğin ilk üç ayındaki olan kişilere yapılması tavsiye edilmez”