Tarımda yaş ortalamasının 59’a yükselmesi ile birlikte, genç çitçi oranı da yüzde 5’te kaldı.
Bu durumun ardından harekete geçen hükümet, gençlerin köye dönüp tarımsal üretime katılasını sağlamak amaçlanıyor.
Bunu desteklemek amacıyla ise bedelsiz arazı, düşük faizli kredi ve konut desteği verilecek olan bir teşvik paketi hazırlıyor.
DETAYLAR İÇİN AŞAĞI KAYDIRMAYA DEVAM EDİN!
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) tarafından yapılan son toplantıda alınan karar neticesinde eğitim ve istihdamda yer almayan gençlerin köye dönerek üretime katılmasını sağlamak amaçlanıyor.
Buna göre, bedelsiz arazi tahsisi, düşük faizli kredi imkânları, ev sahibi olmayı kolaylaştıracak destekler ve çeşitli teşvikler gündeme geldi.
Tarımda çalışan nüfus hızla yaşlanıyor.
DETAYLAR İÇİN AŞAĞI KAYDIRMAYA DEVAM EDİN!
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı Türkiye genelinde 2,3 milyon çiftçinin yalnızca yüzde 12’si 40 yaşın altında olduğu öğrenildi.
Genç çiftçilerin oranının yüzde 5 seviyelerinde kalması da kırsal kesimlerde sürdürülebilir üretimi risk altında bırakıyor.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) toplantısında ilgili bakanlıklara, gençlerin tarımsal üretime kazandırılması için somut öneri talimatları verildi.
DETAYLAR İÇİN AŞAĞI KAYDIRMAYA DEVAM EDİN!
Bu konuyla ilgili köyüne dönmek isteyen gençlere, bedelsiz arazi sağlanması, düşük faizli kredi imkânı tanınması ve konut yapımı için destek verilmesi gibi asımlar masaya yatırıldı.
Kısa süre içinde devreye alınacak planla hem gençlerin kendi işlerini kurması hem de kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.