Fiyat politikalarıyla eleştirilen özel okullar da bu değişikliklerden etkilenecek. Bazı okullarda velilerin tepkisine neden olan kitap fiyatları sorunu, önümüzdeki eğitim döneminden itibaren çözüme kavuşacak.

YENİ DÜZENLEMELER DETAYLANDI

Sınıf (1)

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile birlikte özel okul ve kurumlarla ilgili bir dizi yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler arasında özel okullarda "derslerde, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması" zorunlu hale getiriliyor.

MEB'DEN ÜCRETSİZ KİTAP DESTEĞİ

Sınıf (2)

Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı, onayladığı ders kitaplarını özel okullara ücretsiz bir şekilde gönderecek. Devlet tarafından ücretsiz dağıtılan bu kitaplar, öğretim programlarına ve çağın gereksinimlerine uygun olarak sürekli güncelleniyor. Bakanlık, öğrencilere yönelik kazanım çalışmalarını, yardımcı kitaplar ve diğer kaynaklar yerine ders kitaplarına odaklayarak, öğrenme süreçlerinde standardizasyonu sağlamayı amaçlıyor.

ÖZEL OKULLARIN DENETİMİ ARTIRILACAK

Sınıf (3)

SON DAKİKA: Yeni Müfredat Taslağı, kamuoyunun görüşüne açıldı SON DAKİKA: Yeni Müfredat Taslağı, kamuoyunun görüşüne açıldı

Özel okul ve kurumlarla ilgili yeni düzenleme, özel okullarda okutulan kitapların Milli Eğitim Bakanlığı denetiminden geçmesini de içeriyor. 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okullar, okuttukları ders kitapları açısından Bakanlık denetimine tabi tutulacak. Bu denetimlerde, öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilecek.

SINAVLARDA BAKANLIK ONAYLI KİTAPLAR KULLANILACAK

Sınıf (4)

Yeni düzenleme, ortak sınavlar ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak öğrenciler için de önem taşıyor. Bu sınavlarda kullanılacak tüm sorular, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarından alınacak. Bu sayede öğrenciler, sınavlara daha etkili bir şekilde hazırlanabilecekler.

CEZAİ MÜEYYİDELER BELİRLENDİ

Sınıf (5)

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullara öğrenci sayısı kadar ücretsiz ders kitabı göndermeyi taahhüt ediyor. Ancak bu kitapları kullanmayan özel okullara, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda belirtilen cezai müeyyideler uygulanabilecek. Bu kapsamda, öğrenci sayısına orantılı olarak gönderilmeyen kitaplar, idari para cezası ve kurum açma izni iptali gibi cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yeni düzenlemelerle özel okullarda eğitim kalitesini artırmayı, öğrencilere eşit ve ücretsiz eğitim imkanı sağlamayı hedefliyor.

Muhabir: MEHMET FENER