Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ile Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, baklava ve fıstık sektöründe faaliyet gösteren üyeleriyle bir araya gelerek Antep fıstığındaki fiyat artışlarını ve bu artışların ürünler üzerindeki olumsuz etkilerini masaya yatırdı. Gaziantep Ticaret Odasında gerçekleştirilen toplantıda, Antep fıstığındaki fiyat artışlarının ve bu artışların olumsuz etkilerinin önlenmesi için önemli çözüm yolları ortaya koyuldu. Ürün bazlı destek talepleri, fiyat manipülasyonu ve stokçuluk sorunlarının çözümü için gerekli yaptırımlar ve geçici fıstık ithalatı gibi çözüm önerileri gündeme getirildi.

“ÇİFTÇİMİZE ZERRE FAYDASI YOKTUR”

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ” Öncelikle uzun süredir dile getirdiğimiz fakat karar vericilerimizin bu konuyla ilgili bir adım atmayışını görmekten üzüntü duyduğumuz "Antep fıstığı"na ürün bazlı destek konusunu üstüne basa basa bir kez daha dile getirmek istiyorum. Bu konuda atılacak adım pek çok sorunun çözümüne önemli katkı sağlayacaktır. Bu talebimizin yerine getirilebilmesi için GTO olarak girişimlerimizi devam ettireceğiz. Fıstık fiyatlarının suni bir şekilde artışına sebep olan, fiyatları manipüle etmeye çalışan, Gaziantep'le ve sektörle ilgilisi olmadığı halde stokçuluk yaparak fahiş kâr elde etmeye çalışan kişilerin olduğunu biliyor; bu şahıslarla ilgili gerekli yaptırımların uygulanması noktasında ilgili kurumlarımızın harekete geçmesini bekliyoruz. Ayrıca vurgulamak isterim ki oluşan bu manipülatif fiyatların çiftçimize zerre faydası yoktur. Fıstık fiyatlarını dengeleyebilmek ve gerçekçi rakamlara getirebilmek adına hasat öncesinde kapatılacak şekilde geçici bir süre fıstık ithalatına izin verilmesini ve bu konuda bir aksiyona geçilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“KAYIT DIŞI EKONOMİ YILLIK REKOLTENİN YARISINI GEÇMEKTE”

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise “Yeşil altınımız Antep fıstığında son dönemlerde yaşananfiyat artışlarını, çözüm önerilerini ve fıstığa tarımsal destek verilmemesinin sektörde yol açtığı sorunları masaya yatırdık. Her platformda kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve sürdürülebilir üretimin teşvik edilmesi için Antep fıstığına tarımsal ürün desteği verilmesini güçlü bir şekilde dile getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Antep fıstığına direk veya kilo başına ürün desteği ya da fındıkta olduğu gibi dekar başına alan bazlı gelir desteği verilmesini talep etmekteyiz. Ürüne tarımsal destek sağlanamamasından dolayı oluşan kayıt dışı ekonomi yıllık rekoltenin yarısını geçmekte. Bunun önüne mutlaka ama mutlaka geçmemiz lazım. Diğer yandan Antep fıstığı fiyatlarında suni artışlara neden olan, piyasayı manipüle etmeye çalışan ve hiç alakası olmadığı halde ürün alarak stokçuluğa yönelen şahıslara karşı da gerekli adımların zaman kaybedilmeden atılmasını ilgili kurumlarımızdan bekliyoruz. Bu konuda GTO ile ortak hareket ederek tam bir iş birliği ve dayanışma içerisinde olduğumuz özellikle belirtmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

Muhabir: Mansur Yalvaç