Önce hafızalarımızı tazeleyelim: Aralık 2007’de başlayan küresel ekonomik durgunluk 2008 yılında ekonomik krize veya büyük durgunluğa evrilmişti. Buna bağlı olarak 2008 yılının son aylarında ortaya çıkan ve birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyen ekonomik gelişmeler dünya çapındaki iflasların nedeni olmuştu.
 
**
 
Örneğin, 15 Eylül 2008'de Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers iflas etti. Bıraktığı 700 milyar dolarlık borç ile ABD’yi ekonomik krize sokan dev bankanın iflasının nedeni emlak sektöründe büyük yatırımları bulunmasıydı.
 
**
 
ABD' de düşük faiz ortamında ödeme gücü yetersiz kişilere özensiz biçimde verilen konut kredilerinin (mortgage) ev fiyatlarında artışa sebep olması; sonrasında ise FED' in faizleri artırması sonucu değişken faizle kullandırılan konut kredilerinin geri ödenmesinde yaşanan problemlerin ile ortaya çıkmasıyla büyük bir krizle karşı karşıya kalındı.
 
**
 
İnşaat sektörünün canlandırılması, konut açığının giderilmesi, yüksek kiraların önüne geçilmesi vb. nedenlerle konut kredilerindeki genişleme fiyatların şimdiden şişmesine yol açtı. Değerinin oldukça üzerinde satışa sunulan konutların hemen hemen tamamı banka kredileriyle müşteri bulmaktadır.
 
**
 
Konut alımı için kullanılan bu kredilerin geri dönüşü bu kez eskisi kadar kolay olmayabilir. Çünkü orta halli bir ailenin bile ödemede zorluk çekeceği taksitler söz konusu… Asla temenni etmeyiz; ancak bu ağır şartlar bizde de bir “mortgage” krizine yol açabilir. Bu gün aldığım ev yarın ikiye katlanır düşüncesiyle ucuz krediye hücum edenlerin biraz sabırlı olmalarında fayda var. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olmayalım…