İsmail Hakkı Bursevi'nin Ruhul Beyan tefsirinde Enbiya Suresi 68. ayetinin tefsirini yaparken "Vallahi Kürtler Müslüman Degildir. Sakın bunların en salihleriyle bile arkadaşlık etmeyin ve bunların bastığı toprağa da basmayın" diye bir ifade geçmektedir.
Bu, ırkçılığın ulaştığı ultra noktayı göstermektedir. Halbuki Kürtler Osmanlıya sonuna kadar bağlı olmuslardı.

Onun gerekçesi güya hz. İbrahim'i ateşe atmışlar (yani hz. İbrahim'in mancınıkla atılma aklını vermişler) ve hz. İbrahim de onlara beddua etmiş.
Bu rivayet doğru ise o zaman hz. İbrahim de Kürt oluyor. Yani farkına varmadan hz. İbrahim'i kürt yapıp onun şahsında Kürtleri karalıyor.
Kaldı ki hz. ibrahim'in böyle bir sözü bulunmadığı gibi sahih hiç bir rivayette geçmez. Bu tür bilgiler israiliyat ve efsanelerdir.

Ayrıca eğer hz. İbrahim'i ateşe atan Kürtler ise, (dolayısıyla kendisi de Kürt'tür.) bundan dolayı Kürtler kötüleniyorsa Ebu Cehil yüzünden de tüm Arapları kötülememiz gerekmez mi?
Kaldı ki hz. İbrahim'i ateşe atan Kürtler ise ona ilk inananlar da Kürttür ve eşi Sara'da Kürttür.
Bu nasıl bir ırkçılık?

PEKİ GERÇEKTEN BURSEVİ BÖYLE BİR ŞEY YAZMIŞ MIDIR?

İsmail Hakkı Bursevi'yi Merhum Babam severdi ve onun bu ifadesini ona yakıştırmaz, bir İslam alimi ve hele bir ehli tasavvufun böyle bir şey yazmayacağını söylerdi.
Bu nedenle ömrünün son yıllarında Ruhul Beyan'ın ilk nushalarına ulaşmaya çalıştı.

Bana, eline geçen ilk nushalarda bu ifadenin olmadığını gördüğünü söyledi. Bu ifadeler daha sonra eklenmiş dedi. Ama o ilk nushaları malesef bir türlü elde edemedi. Kopyalarını alamadı. Belli bir güç, bunun anlaşılmasını istemiyor demişti.
Ben o nushayı görüyor, sayfanın çıktısını istiyorum. Bana sonraki tahrif edilmiş nushaların çıktısını veriyor ve bunu veremiyoruz diyorlar demişti.