Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Halk TV’de katıldığı canlı yayında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki deprem riskine dikkat çekti. Görür, bölgede iki ana tehlike kaynağı olduğunu belirterek, Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağını işaret etti.

Arap Levhası Doğu Anadolu’yu sıkıştırıyor

Görür, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından, Arap Levhası’nın kuzeye doğru hareket ettiğini ve Doğu Anadolu’yu sıkıştırdığını söyledi. Bu durumun, Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı’nı harekete geçirdiğini ve deprem üretme potansiyelini artırdığını vurguladı.

Doğu Anadolu Fayı geniş bir bölgeyi etkiliyor

Görür, Doğu Anadolu Fayı’nın Bingöl Karlıova’dan başlayarak Kahramanmaraş’tan Hatay’a kadar uzanan ana bir hat olduğunu ve bu fayın kırılması halinde geniş bir bölgeyi etkileyeceğini ifade etti. Görür, bu fayın yakınında bulunan Adıyaman ve Diyarbakır gibi illerin de deprem riskinin altında olduğunu belirtti.

Bitlis-Zagros bindirme kuşağı da tehlikeli

Görür, ayrıca Bitlis-Zagros bindirme kuşağının da deprem üreten bir tektonik kuşak olduğunu ve Arap Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki sınırı oluşturduğunu söyledi. Görür, bu kuşağın Adıyaman’dan başlayıp Hakkari’ye kadar giden dağlık bir bölgeyi sınırladığını ve bu bölgedeki Bitlis, Batman, Hakkari, Gaziantep, Şanlıurfa ve Şırnak gibi şehirlerin de deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Kaynak: Halk TV