Hukuk Fakültesinden mezun olan öğrenciler, daha sonra stajyer avukat olarak çok düşük ücretler ile çalışıyor. Bunun ardından ruhsat almak için harçlar ile birlikte 10 bin TL ödeyip, ruhsatını alarak avukat olarak adlandırılıyor. 

Zorunlu stajını geçtiğimiz Eylül ayında tamamlayan Seda Karasu, öğrencilik, zorunlu staj ve mevcut durumunu referansgazetesi.com’a anlattı.

İKİ DURUMDA ÇOK ZORLU BİR SÜREÇ 

Arkadaşlarının yaşadığı zorluklara değinen Karasu, "Stajyer avukatlar ikiye ayrılmış durumda, maddi durumu iyi olanlar kendi ofislerini açarak işe başladılar. Maddi durumu yetersiz olanlar ise ofis ya da şirketlerde işçi avukat olarak iş arıyor. Yeni ofis açan avukat arkadaşlarım bir ya da iki dosya bakarken, işçi avukat olarak çalışan arkadaşlarımda bir sömürü durumu var. İki durumda her iki taraf için çok zor bir süreç" dedi. 

“BANA VER, BEN TEMİZLERİM”

Başka bir avukat arkadaşının yaşadıklarını anlatan Karasu, "Birlikte mezun olduğum bir arkadaşım ablasının temizlikçi tutmasına engel olup, parayı bana ver ben temizlerim dedi. Bizler hakkı teslim alan bir meslek grubuna dahiliz. 4 yıl teorik eğitim gördükten sonra, 1 yılda zorunlu staj dahilinde pratik eğitim alıyoruz. Ancak iş bulma konusunda çok zorluk çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bahri Uçar