Ocak 2024'te uygulanmayan bu düzenleme için Ekonomist Şenol Babuşcu, seçim sonrasında yapılacak yasal düzenlemelerle maaş artışlarının hedef enflasyona göre belirleneceğini iddia etti.

TEMMUZ ZAMLARI İÇİN BEKLENTİ

Temmuz Zamlari İçi̇n Beklenti̇

Ocak 2024'te asgari ücret, emekli maaşı ve memur maaşı zammı oranları yüzde 49 artışla belirlenmiş ve bu artış tüm kesimlere yansıtılmıştı. Ancak, yeterli bulunmayan maaş artışları nedeniyle milyonlar şimdiden Temmuz zammı hesaplamalarına başladı.

TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK ZAMLI MAAŞLAR

Temmuz'da Açiklanacak Zamli Maaşlar

Memur, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında, Haziran enflasyonu sonrasında yılın ikinci yarısındaki zamlı maaşlarını öğrenecekler. Asgari ücret zammı için bu yıl bir kez resmi olarak artış yapılacağı açıklanmasına rağmen, beklenti en düşük işçi maaşlarına da bir ara zam yapılması yönünde.

MEHMET ŞİMŞEK'İN SİNYALİ

Mehmet Şi̇mşek'i̇n Si̇nyali̇

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in daha önce yaptığı açıklamalara gönderme yapan Babuşcu, maaş artışlarının hedef enflasyona göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Şimşek, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etmiş ve düşük enflasyonun dar gelirli kesimlerin alım gücünü artırmanın anahtarı olduğunu vurgulamıştı.

MERKEZ BANKASI VE ENFLASYON TAHMİNLERİ

Merkez Bankasi Ve Enflasyon Tahmi̇nleri̇

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ocak ayı enflasyonunu yüzde 6,70 olarak açıklamasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36, 2025 yılı için yüzde 14 olarak duyurdu. Enflasyon raporunda maaş zamlarına da değinen TCMB Başkanı Fatih Karahan, asgari ücret artışının öngörülerinin üzerinde gerçekleşmesinin etkilerini yakından takip edeceklerini belirtti.

Muhabir: Mehmet Fener