Tüysüz, İstanbul'daki 1 milyon 160 bin konuttan 750 bin tanesinin depremde hasar göreceğini ifade etti ve hangi kentlerin öncelikli riskli olduğunu sıraladı.

Deprem

NEDEN ÇALIŞMALARA İHTİYAÇ VAR?

Tüysüz, NTV'nin canlı yayınına katılarak yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin deprem yaşanan sık ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, 4-5 yılda bir 7'nin üzerinde depremin meydana geldiğini ve her seferinde ciddi can kayıpları yaşandığını belirtti. Depreme hazır olunması durumunda can kayıplarının önlenmesinin mümkün olabileceğini ifade eden Tüysüz, ancak bu hazırlığın yeterince yapılmadığını dile getirdi.

Deprem

HANGİ ŞEHİRLER RİSK ALTINDA?

24 il, 110 ilçe ve 580 köyün diri fay hatları üzerinde yer aldığını belirten Tüysüz, bu bölgelerde deprem olma olasılığının her an var olduğunu söyledi. Özellikle Bingöl-Yedisu, Marmara bölgesi, Erzincan-Elazığ-Bingöl-Tunceli gibi illerde araştırmaların derhal başlaması gerektiğini ifade etti.

Deprem

İSTANBUL'DA BÜYÜK RİSK!

İstanbul'un en hazır şehir olduğunu belirten Tüysüz, ancak 1 milyon 160 bin binadan 750 bin tanesinin depremde hasar göreceğini ve 70-80 bin tanesinin ciddi hasar görmesi veya çökmesinin beklendiğini söyledi. Fay hatlarından geçen bölgelerdeki binaların taşınması veya risk çok uzak değilse bina ömrü boyunca orada bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Deprem

ÖNLEMLER VE BİLİNÇLENDİRME ÇAĞRISI

Deprem riski altındaki bölgelerde yapılan binaların denetimlerinin doğru düzgün yapılamadığını belirten Tüysüz, vatandaşların bilinçlenip talepkar olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca imar affı uygulamalarının, vatandaşları kendi mezarlarını kazmaya iten bir durum olduğunu belirterek, imar ve af kelimelerinin bir araya gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Deprem

SONUÇ VE ÇAĞRI

Tüysüz, Türkiye'nin depremle ilgili belirsizlikle yaşadığını, halkın bilinçlenip talepkâr olması gerektiğini söyledi. Deprem riski altındaki illerin haritasını paylaşan Tüysüz, bu bölgelerde derhal araştırmaların başlaması ve önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Özellikle deprem beklenen illerde yapılan binaların taşınması veya yeniden yapılaşmaya açılmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: NTV