Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması, 9 işçiyi göçük altında bıraktı. Fırat Nehri’ne doğru akan siyanür ise büyük bir çevre felaketine yol açtı. Felaketin ardından uzmanlar, bölgedeki fay hattının tehlikesine dikkat çekti. İşte siyanür havuzunun altındaki deprem bombası…

SİYANÜR İDDİALARI YALANLANDI

Toprak kayması sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak siyanür havuzunun patlaması, Fırat Nehri’ne siyanür sızdığı iddialarını da gündeme getirdi. Bu iddialar, İletişim Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Erzincan Valiliği tarafından yalanlandı.

Yetkililer, siyanürlü toprağın Fırat Nehri’ne karışmasını engellemek için Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne bağlanan kapısının kapatıldığını açıkladı. Ayrıca Fırat Nehri’ndeki su kalitesinin sürekli izlendiğini ve herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi.

DEPREM BOMBASI UYARISI

Karar'ın haberine göre Erzincan’da yaşanan felaketle ilgili konuşan ünlü jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise bölgedeki fay hattının riskine işaret etti. Tüysüz, maden sahasının üzerinde 35 kilometre uzunluğunda bir fay hattı bulunduğunu ve bu fayın 6,5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi.

Tüysüz, “Bu madenin diri fay üzerinde olması çok tehlikeli. İleride olabilecek bir deprem, siyanür havuzunun yıkılmasına ve hem madene hem de çevreye büyük zarar vermesine neden olabilir. Bu bir deprem bombasıdır” dedi.

Kaynak: Karar