Artık sadece gönderilen mesajlar değil, yedeklenen mesajlar da uçtan uca şifreleme ile korunuyor. Peki, WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir ve nasıl kullanılır?

Bakan Kacır: Bin 700’den fazla araştırma projesi yürütüyoruz Bakan Kacır: Bin 700’den fazla araştırma projesi yürütüyoruz

UÇTAN UCA ŞİFRELEME: GİZLİLİĞİNİZİN TEMİNATI

WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliği, iletilen içeriklerin yalnızca gönderici ve alıcı tarafından erişilebilmesini sağlar. Bu, mesajlarınızı veya medyanızı gönderirken sadece siz ve karşı tarafın kapsamına erişebilmeniz, arada hiçbir kişinin buna ulaşamaması anlamına gelir. Böylece WhatsApp da dahil olmak üzere hiçbir üçüncü taraf iletişiminizi gözetleyemez veya dinleyemez.

UÇTAN UCA ŞİFRELENMİŞ YEDEKLEME: BULUTTA GÜVENLİ DEPOLAMA

Uçtan uca şifrelenmiş yedekleme özelliği sayesinde, iCloud veya Google Drive gibi bulut depolama alanlarındaki yedeklemeleriniz de aynı güvenlik özelliklerine sahip olur. Bu yedeklemeleri oluşturulurken bir parola değiştirirseniz veya 64 haneli bir şifreleme anahtarını kullanabilirsiniz. Şifreleme işlemi tamamen gizlidir ve WhatsApp bile içeriğine erişilemez.

GÜVENLİĞİNİZİ NASIL SAĞLAYABİLİRSİNİZ?

WhatsApp uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeleri oluşturulmuş, içerikleriniz bulutta depolanır ve bir parola veya şifreleme anahtarı ile korunur. Parolanızı değiştirmek istediğinizde önceki parolanıza veya anahtarınıza erişebilmeniz yeterlidir.

ŞİFRELENMİŞ YEDEKLEMELERİ NASIL KAPATIRSINIZ?

WhatsApp uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeyi silmek istediğinizde, şifrenizi, biyometrik bilgilerinizi veya cihaz anahtarınızı kullanabilirsiniz. Bu özellik kapatıldığında, mesajlarınız ve medyanız otomatik olarak buluta yedeklenmez ve yerel yedeklemelerine dahil edilmez.

iPHONE KULLANICILARI İÇİN ÖZEL BİR DURUM

iPhone Hesabı için, cihaz düzeyinde yedeklemelerin etkin olması durumunda, WhatsApp sohbet geçmişiniz cihaz yedeklemelerinden ayrı olarak saklanır. Bu sayede, yerel yedeklemeleri, uçtan uca şifrelenmiş yedeklemelerin etkilenmez.

WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme özelliği, kullanıcıların gizliliklerini ön planda tutarak iletişimlerini güvence altına almakta. Artık mesajlarınız ve medyanızı ekstra gönderirken veya yedeklerken bir güvenlik sistemi kurulumu daha kolay ve güvenlidir.

WHATSAPP UÇTAN UCA ŞİFRELENMİŞ YEDEKLEME NASIL AÇILIR VE KAPATILIR?

  • WhatsApp uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeleri açmak için:
  • Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği’ne gidin.
  • Uçtan uca şifrelenmiş yedekleme’ye dokunun.
  • Aç’a dokunun. Ardından, yönlendirmeleri izleyerek bir parola oluşturun veya 64 haneli şifreleme anahtarınızı kullanın.
  • Oluştur veya Üret’e dokunun.
  • Uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeleri kapatmak için:
  • Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği’ne gidin.
  • Uçtan uca şifrelenmiş yedekleme’ye dokunun.
  • Kapat’a dokunun.
  • Ardından parolanızı veya 64 haneli şifreleme anahtarınızı girin.
  • Onaylamak için tekrar Kapat’a dokunun.
Muhabir: MEHMET FENER