Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta okullara yönelik düzenlenen silahlı saldırılar Türkiye’de gündem oldu. Kahramanmaraş’ta Ayla öğretmen ve 9 öğrencinin hayatını kaybetmesi ise yürekleri dağladı. Eğitimde şiddet olayları Gaziantep’te de protesto edildi.
GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI
Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şubesi tarafından Cuma namazı çıkışı, gıyabi cenaze namazı kılındı Ayla öğretmen ve 9 öğrenci için gerçekleşen gıyabi cenaze namazı sonrası açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Gürbüz, saldırıları sert sözlerle kınadı.
MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN
Gürbüz, “Bugün burada sadece bir sendika olarak değil; yüreği yanan eğitimciler, anne ve babalar olarak toplandık. Henüz Siverek’te yaşanan şiddetin şokunu atlatamamışken, Kahramanmaraş Ayser Çalık Ortaokulu’nda düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden öğretmenimiz ve öğrencilerimizin acısı yüreğimize bir kez daha kor ateş düşürmüştür. Az önce eda ettiğimiz Cuma namazının ardından, şehit öğretmenimiz ve evlatlarımız için kıldığımız gıyabi cenaze namazı ile onlara karşı son görevimizi yerine getirmeye çalıştık. Rabbimizden şehitlerimize rahmet, kederli ailelerine sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Öğrencilerimizi, eğitimcilerimizi ve eğitim kurumlarımızı hedef alan bu menfur saldırıları lanetliyoruz."
ŞİDDET SARMALI MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR
Gürbüz, “İnsanlığa, milletine ve ailesine faydalı olsun diye gece gündüz demeden emek harcadığımız çocuklarımız; maalesef sanal dünyaya sızmış "dijital terör" tarafından zehirlenerek kendi öğretmenine ve arkadaşına saldıracak birer saldırgana dönüştürülmektedir. Eğitim-Bir-Sen olarak, dijital dünyada çocuklarımızı hedef alan bu kirli oyunların farkındayız. Bu şiddet sarmalı artık bir milli güvenlik meselesidir.”
GÜRBÜZ TALEPLERİ SIRALADI
“Eğitimde şiddetin son bulması için şu adımların ivedilikle atılması gerektiğini haykırıyoruz” diyen Gürbüz, talepleri sıraladı. Gürbüz, “Eğitim paydaşlarının katılımıyla çocuklarımıza, ailelerimize ve kurumlarımıza yönelik saldırılara karşı kapsamlı bir eylem planı hayata geçirilmelidir. Dijital mecralar üzerinden yürütülen istismar, tehdit ve akran zorbalığına karşı kurumlar sorumluluk almalıdır. Dijital oyunlar zorunlu içerik denetiminden geçirilmeli; "Çocuklar İçin Uygundur" sertifikası olmayan oyunlara erişim engellenmelidir. TBMM’de görüşülen sanal ortam düzenlemeleri bir an önce yasalaşmalıdır. Okul polisi uygulaması zorunlu hale getirilmeli; her okula rehber öğretmen normu verilerek psikolojik danışmanlık hizmetleri güçlendirilmelidir. Öğrenci disiplin yönetmeliği, değişen şartlar ve ihtiyaçlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Gaziantep Eğitim-Bir-Sen olarak, yaşadığımız bu feci hadiseleri milletimiz için bir beka sorunu olarak görüyoruz. Milletimizin bekası, gençlerimizin geleceği ve eğitim çalışanlarının can güvenliği bütün mülahazaların üzerindedir. Bu nedenle ortak bir tavır almayı vatani bir görev, ahlaki bir sorumluluk olarak görüyoruz. Şehitlerimizin makamı Ali olsun” ifadelerini kullandı.





