Diğer adıyla safran olarak bilinen bu özel baharat, bir kilogramını elde etmek için 150 bin afet safran çiçeğine ihtiyaç duyuyor. Ancak maliyeti ve üretim zahmeti nedeniyle Haspir, Gaziantep yemeklerinin nadide baharatlarından biri olarak öne çıkıyor.
Gaziantep'in sofralarındaki vazgeçilmez lezzetlerden biri olan Haspir, hem mutfak kültürüne katkı sağlıyor hem de sağlık dostu bir baharat olarak öne çıkıyor.
GAZİANTEP'İN GÖZDESİ HASPİRİN PAHALI YOLCULUĞU
Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Haspir, kilosu bin liradan satılarak sofralarda ayrıcalıklı bir konumda yer alıyor. Özellikle Gaziantep yemek kültüründe sıkça karşılaşılan Haspir, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor. Regl sancılarından ülsere kadar birçok alanda etkili olan Haspir, aynı zamanda zihin sağlığına da olumlu katkılarda bulunuyor.
HASPİRİN SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
Gaziantep mutfağının gizli kahramanı Haspir, sağlığa olan olumlu etkileriyle de biliniyor. Aktarlar, Haspirin sadece lezzet vermekle kalmayıp aynı zamanda regl sancılarına karşı hafifletici, ülser gibi rahatsızlıklara ise destekleyici olduğunu belirtiyor. Bu nadide baharat, Gaziantep'in yöresel yemeklerine karakteristik bir tat katmanın yanı sıra sağlık dostu olmasıyla da öne çıkıyor.
AKTARLAR: HASPİR, ÜST TABAKAYA HİTAP EDEN BİR LEZZET!
Almacı Pazarı'nda aktarlık yapan esnaflardan alınan bilgilere göre, Haspir oldukça kıymetli bir baharat olarak kabul ediliyor.
Almacı Pazarında ki aktar esnafı Emin Taşdemir, "100 gramını 100 liradan satıyoruz. Çok pahalı olduğu için, herkes alamıyor maalesef. Genellikle yoğurtlu yemeklerde tercih ediliyor. Örneğin Ali Nazik gibi yemeklerde nane veya diğer baharatlarla birlikte yağda kızartılıp, yemeğe ekleniyor. Ancak bu kadar pahalı olan ürünler, üst tabakaya hitap eden özel lezzetlerdir" şeklinde konuştu.
BAHRİ UÇAR