Zengin coğrafyamızın pek çok bölgesinde çeşitli yöntemler ile bal toplanıyor, farklı aroma ve özelliklere sahip bu ballar kahvaltı sofralarından çeşitli yiyecek ve içecek tariflerine, beslenme rutinimizin birçok noktasında kendine yer buluyor.
Ancak Türkiye’de üretilen farklı bal çeşitleri arasından öne çıkan bir bal türü var ki; kendine has rehası, kokusu ve tadıyla diğer bal çeşitlerine fark atıyor. Gaziantep yöresine özgü olan zahter bitkisinden elde edilen Gaziantep Zahter Balı, eşsiz kokusu ve tadının yanı sıra kalitesiyle son yıllarda oldukça ilgi görüyor.
Kendine has rehası, kokusu ve tadı olan Gaziantep Zahter Balı’nın, kalitesiyle diğer zahter ballarından farklı olduğunu belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Gaziantep kurak bir bölge. Burada yetişen bitkiler biraz susuz yetiştiği için kokusu, tadı ve rehası diğer bölgelerinkinden daha farklı oluyor. Dolaysıyla bu da üretilen bala yansımış oluyor. Gaziantep’te yetişen zahter bitkisinin nektarında su oranı düşük olduğu için balın kalitesine yansıyor” dedi.
KENDİNE HAS REHASI, KOKUSU VE TADIYLA GAZİANTEP ZAHTER BALI
Arıların bir mucizesi olan bal, Türkiye’nin her bölgesinde yediden yetmişe herkesin keyifle tükettiği, besin değeri yüksek, değerli bir gıda. Zengin coğrafyamızın pek çok bölgesinde çeşitli yöntemler ile bal toplanıyor, farklı aroma ve özelliklere sahip bu ballar kahvaltı sofralarından çeşitli yiyecek ve içecek tariflerine, beslenme rutinimizin birçok noktasında kendine yer buluyor. Ancak Türkiye’de üretilen farklı bal çeşitleri arasından öne çıkan bir bal türü var ki; kendine has rehası, kokusu ve tadıyla diğer bal çeşitlerine fark atıyor.
Gaziantep yöresine özgü olan zahter bitkisinden elde edilen Gaziantep Zahter Balı, eşsiz kokusu ve tadının yanı sıra kalitesiyle son yıllarda oldukça ilgi görüyor. Gaziantep yöresinde yetişen ve “Kara Kekik”, “Vahşi Kekik”, “Dağ Kekiği”, “Mor Kekik” gibi ifade edilen ZAHTER bitkisinden elde edilen Gaziantep Zahter Balı’na yurt içi ve yurt dışından da oldukça ilgi görüyor.
“GAZİANTEP ZAHTER BALI”NDA FARK VAR
Kendine has rehası, kokusu ve tadı olan Gaziantep Zahter Balı’nın, kalitesiyle diğer zahter ballarından farklı olduğunu belirten Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Zahter bitkisi Gaziantep’e has bir bitkidir. Gaziantep’in dağlık kesimlerinde yetişen zahter kendine has rehası, rengi, kokusu ve tadıyla oldukça farklı olan bir bitkidir. Arıcılarımız da kendine has rehası, rengi, kokusu ve tadıyla oldukça farklı olan zahter bitkisinden bal elde ediyor. Çiçeklenme döneminde arılarımızı o bölgelere koyarak zahter bitkisinin nektarından elde edilmiş doğal Gaziantep Zahter Balı’nı üretiyoruz” dedi.
GAZİANTEP ZAHTER BALI’NIN SU ORANI DÜŞÜK, KALİTESİ YÜKSEKTİR
Gaziantep Zahter Balı’nın diğer zahter ballarından farkına değinen Koca, “Neden Gaziantep Zahter Balı önemli. Çünkü Gaziantep kurak bir bölge. Burada yetişen bitkiler biraz susuz yetiştiği için kokusu, tadı ve rehası diğer bölgelerinkinden daha farklı oluyor. Dolaysıyla bu da üretilen bala yansımış oluyor. Gaziantep diğer kekik ve zahter türü bitkilerden de oldukça farklı bir bölge olduğu için bu bitkisine de yansımış oluyor, balına da yansımış oluyor. Dolaysıyla Gaziantep’te yetişen zahter bitkisinin nektarında su oranı düşük olduğu için balın kalitesine yansıyor” dedi.
GAZİANTEP ZAHTER BALI’NI MARKALAŞTIRDIK
Türkiye'nin farklı kentlerinden arıcıların, kaliteli ve doğal bal üretmek için bölgeyi tercih ettiklerini belirten Koca, “Zahter balın geçmişi çok uzun yıllara dayanıyor. Çok eski zamanlardan beri arıcıların, bölgeye yoğun bir şekilde gelip zahter balı ürettiğini biliyoruz. Bu bölgede ki zahter bitkisinin kokusu, rehası ve kalitesinden dolayı çevre illerden hatta daha uzak bölgelerden arılarını getirip burada en kaliteli balı alabilmek için zahter bitkisinin çiçeklenme döneminde zahter balını elde ediyorlar.
Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği olarak Gaziantep Zahter Balı’nı markalaştırıp daha güzel hale getirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Gaziantep Zahter Balı’nı markalaştırıp iyi bir noktaya getirdik. Gaziantep Ticaret Borsası ile birlikte Gaziantep Zahter Balı için coğrafi işaret tescilinin başvurusu yaptık. Şuan da onay sürecinde. 2021 yılı içerisinde inşallah Gaziantep Zahter Balı tescillenecek” diye konuştu.
PANDEMİ SÜRECİNDE ARI ÜRÜNLERİNE YOĞUN BİR TALEP OLDU
Pandemi sürecinde başta Gaziantep Zahter Balı’na olmak üzere arı ürünlerine ilginin de oldukça arttığını belirten Koca, “Pandemi sürecinde sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle arı ürünlerinin tamamı antibakteriyel, antioksidan ve antiviral olduğu için insanlar daha fazla tüketmeye başladı. Yani pandemi sürecinde arı ürünlerine yoğun bir talep oldu. Özellikle başta Gaziantep Zahter Balı olmak üzere bal tüketimi çok oldu. Geçen yıl ilk defa stoklarımız tükendi. Bu yılki arı ürünlerine de şuan yoğun bir talep var.diye konuştu. BAHRİ UÇAR