Gaziantep’te kamu kurumlarında görev yapan memurlar için yeni bir vergi yükü kapıda. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve defterdarlıklar, son beş yılda giyim yardımı adı altında çek, kart, kupon gibi ödeme araçlarıyla destek alan memurların listesini talep etti. Giyim yardımlarının Gelir Vergisi kapsamında değerlendirilmesiyle, memurlara geriye dönük vergi borcu çıkarılması bekleniyor.
Maliye Giyim Yardımını Ek Gelir Sayacak
Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, yalnızca iş güvenliği kapsamında verilen koruyucu iş kıyafetleri dışındaki tüm giyim yardımlarını ek gelir olarak değerlendiriyor. Bu kapsamda, GİB tarafından kamu kurumlarına gönderilen resmi yazıda, giyim yardımının Gelir Vergisi’ne tabi olduğu açıkça belirtildi.
3 Mart 2024’te iletilen yazıda, sadece görev gereği kullanılan iş kıyafetlerinin kurumun demirbaşı olarak verilebileceği, bunun dışındaki tüm ayni ya da nakdi yardımların yasal mevzuata aykırı olduğu ifade edildi. GİB, çek, kupon, PTT kartı gibi yollarla yapılan yardımların vergiye tabi kazanç unsuru oluşturduğunu vurguladı.
Gaziantep’te Kurumlara Personel Listesi İstendi
Defterdarlıklar aracılığıyla, Gaziantep’teki kamu kurumlarına yazı gönderilerek, 2020 ve 2021 yıllarında giyim yardımı yapılan tüm memurların isimlerinin ve aldıkları miktarların Excel formatında 15 gün içinde teslim edilmesi istendi. Bu verilerin toplanmasının ardından memurlar için geriye dönük 5 yıllık gelir vergisi hesaplaması yapılacağı belirtildi.
Kaç Memur Etkilenecek?
Söz konusu uygulama Türkiye genelinde yaklaşık 250 bin memuru etkileyebilir. GİB yetkililerine göre, hem PTT kart, hediye kartı, çek gibi yollarla yardım alan hem de doğrudan kıyafet verilen memurlar bu kapsamda değerlendirilecek. Bu da, çok sayıda memurun daha önce farkında olmadan aldığı yardımlar için vergi ödemek zorunda kalabileceği anlamına geliyor.
Yardımlar Tasarruf Tedbirlerine de Aykırı
GİB’in gönderdiği resmi yazıda, toplu halde yapılan giyim yardımlarının sadece ihtiyaç duyan personele verilmesi gerektiği, bu konuda yapılan genel dağıtımların ise tasarruf tedbirlerine aykırı olduğu vurgulandı. Ayrıca işin gerektirdiği malzeme ve kıyafetlerin, kişisel mülkiyete değil kuruma ait olması gerektiği belirtildi.