Ülkede zaten yaşanan kur yükselişleri nedeniyle ilaç temininde sorunlar yaşanırken, bu kararla bazı ilaçların piyasada bulunması güçleşti, hastaların erişimi zorlaştı.

Novartis'in ecza depolarına gönderdiği açıklamada, 14 ilacın satışının Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırıldığı belirtildi. Ayrıca, söz konusu ilaçların stoklarının bulunmaması nedeniyle taleplerin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacağı ifade edildi.

İlaç Krizi

Satışı durdurulan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi tedavisinde kullanılan önemli ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçlardan bazılarının Türkiye'de benzer bir eşdeğeri bulunmuyor, bu da hastaların alternatif tedavi seçeneklerine ulaşmalarını zorlaştırıyor.

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız" ifadelerini kullanarak mevcut ekonomik koşullar ve kur farkları nedeniyle bazı ürün formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldıklarını belirtti. Bu gelişme, ilaç teminindeki zorlukları ve sağlık sektöründeki dengeleri etkileyecek gibi görünüyor.

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci

İLK DEĞİL, DEVAMI GELECEK

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Novartis ilaç firmasının 14 kalem ilacın Türkiye’deki satışını durdurması ilk kez yaşanan bir olay değil ve devamı da gelecek. Zaten ilaç konusunda sıkıntılı bir süreç içerisindeyken, artık daha da sıkıntılı bir sürece doğru ilerliyoruz. Bu durum neticesinde diğer yabancı firmalarında aynı uygulamayı yapması muhtemel.” Dedi.

FİYAT POLİTİKASI SATIŞLARIN DURDURULMASINA SEBEP OLUYOR

Demirci, ilaç fiyat politikalarının firmaları zorladığını söyleyen Demirci, “Yabancı ilaç firmalarının bu tutumunun tamamen Türkiye’nin ilaç fiyatlarındaki politikalarından kaynaklı. Türkiye’nin bu anlamda yabancı firmalara uyguladığı fiyat politikaları sebebiyle firmalar Türkiye satışlarını durdurmaya başladı. Umarım diğer firmalar da bu şekilde bir yol izlemez” ifadelerini kullandı.

Muhabir: MEHMET FENER