Kurban ibadeti, Hz. İbrahim(as)’ın evladı Hz. İsmail’i Allah yolunda kurban edecek iken Allah(cc)’nun Hz. İbrahim’e bir koç ikram etmesi ile başlayan Rabbe yakınlaşma vesilelerimizden biridir. Kurban ibadeti ile gerektiğinde Allah(cc)’nun uğruna kurban olacağımızı belirttiğimiz bir eylemdir.

De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir. (Enam Suresi 162.Ayet)

Rabbimiz bu ayetiyle bizlere; dua ve yakarışlarımızın, namaz, zekat, hac ve kurban başta olmak üzere tüm hayatımızın ve ölümümüzün alemlerin sahibi Allah’ın rızası için olması gerektiğini ve hayatımızı kendi heva heveslerimiz doğrultusunda değil, imanı pratik hayata yansıtarak yani Allah’ın belirlediği ölçülerde yaşayarak onun egemenlik ve otoritesine boyun eğmiş olunacağını ve ancak böyle bir yaşamla ölüme yürüdüğümüz takdirde onun uğrunda canımızı feda etmiş olacağımızı bildirmektedir.

Covid-19 sebebiyle imtihanımızın ağırlaştırdığı şu günlerde; Kurban ibadetimizle Allah yoluna canımız dahil dünyalık tüm varlığımızı vermeye hazır olduğumuzu ifade ederken İslamı, hayatımızın tamamında; sosyal yaşamda, ticaretimizde, aile ilişkilerimizde, arkadaş ve akraba ilişkilerimizde var etmemiz gerektiğini hatırlamamız gerekmektedir.

Rabbimiz bizleri kendisine yaklaştıracak olanın ihlaslı ve samimi gayretlerimiz olduğunu, kendisinden korkup ona sığınmayla günah ve haramlardan korunacağımızı şu ayetiyle bildirmektedir; “Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. Güzel davrananları müjdele!” (Hac Suresi 37.Ayet)

O halde iyilik edenleri, güzel davrananları müjdele!

Samimi şekilde rabbe yönelenleri, doğru yola ilettiği için Allah’a saygıyla anıp yüceltenleri müjdele!

Malını kurban ederek, mala kurban olmayanları müjdele!

Kendi nefsini kurban edenleri müjdele!

Hayatını ve ölümünü alemlerin rabbine feda edenleri müjdele!

Hamdin, nimetin ve mülkün sahibi Allah olduğunu bilerek yaşayanları müjdele!

Kurban günlerinde tekbirler getirerek, O’nun sınırsız kudret ve yüceliğini tüm insanlığa ilan edenleri müjdele!

Müslümanlar arasındaki fitne ve fesatın, öfke ve kinin kalktığı, Kalplerimizin birleştiği ve safların sıklaştığı bir bayram olması temennisiyle,

Bayramınız mübarek olsun.

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

Allah’ım söylediğimiz ve söylediğimizden daha hayırlı olan hamd senindir. Namazlarım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm senin içindir. Dönüşüm yalnız sanadır. Bıraktıklarım yalnız senindir. Allah’ım kabir azabından göğsün vesveselerinden ve işlerin dağınıklığından sana sığınırım. Rüzgarın (zamanın, hadiselerin) getirdiği hayırdan istiyor ve rüzgarın getirdiği afetin şerrinden Sana sığınıyorum. (Tirmizi)