Teknoloji günümüzde her insanın yakından ilgilendiği bir alan olarak bilinmekle birlikte Müslüman ülkelerde de son derece yaygın olarak kullanılıyor. Peki teknoloji ve islamın ilişkisi neye dayanır ve bu dayanım nasıl ilerler bunu kaçımız biliyoruz ya da araştırdık.

Teknoloji dediğimiz kavram İslamı kötü mü etkiler yoksa günümüzde yayılmasına vesile mi olmaktadır bu sorular her daim aklımızda yer alıyor.

Bilimin, insanın dünya hayatını ilgilendiren ihtiyaç ve faaliyetlerini daha kolay, rahat ve pratik karşılamaya yönelik olarak geliştirdiği uygulama usulleri ve aynı gayeye hizmet için geliştirilen araç ve gereçlerin bilgisi. Grekçe, sanat, zenaat anlamlarına gelen “tekhne” ve söz, kelime anlamlarına gelen “logos”un birleşmesiyle meydana getirilimiş olan teknoloji kelimesi eski Yunan’da “sanatlar üzerine konuşma” anlamını dile getiriyordu. Sonraları, bilimlerin uygulamaya yönelik sonuçlarını ve bilimsel araştırma sonucu geliştirilen metod ve alet bilgilerini ifade eden bir kavram haline geldi.

İnsanoğlu başlangıçtan itibaren alet yapan ve alet kullanarak sonuç alan bir mahluk olmuştur. Ağaç ve taş gibi materyaller ilk aletlerin başlıca malzemeleriydi. Ateş yakmanın öğrenilmesi, kilin pişirilme tekniğinin icadı, tekerleğin, ok ve yayın ortaya çıkışı, taştan yapılma el değirmeninin ve daha sonraları maden işleme sanatının devreye girmesi, denizlerde yelken kullanımının öğrenilmesi, cam imali, vida, makara ve kaldıracın icadı ilkçağların belli başlı teknolojik gelişme merhalelerini temsil eder. Orta çağda ipek işleme sanatı, demir döküm sanatı, barutun öğrenilmesi, porselen sanatı, pusulanın kullanılmaya başlaması; XIV. asırda ilk saatlerin ortaya çıkışı ve XV. asırda matbaanın icadı başlıca gelişmelerdir. 1712’de buhar makinesinin icadı önemli bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Kol gücü, hayvan, su ve rüzgar gibi enerji kaynaklarının yanısıra buhar enerjisi, sanayinin temel mekanik kaynağı haline gelmiştir. Buharlı gemi (1807) ve buharlı lokomotif (1825) ulaşım sektöründe devasa gelişmelerin başlangıcı oldu. Faraday’ın 1831’de elektrik ile magnetizma arasında münasebetleri ortaya çıkarması, dinamonun ve elektrik motorunun icadını hazırladı. Daha sonraları benzin ve dizel motorlarının geliştirilmesiyle otomobil (1860- 1900) projeleri gerçekleşti. Demir-çelik ve pamuklu mensucat sanayilerindeki büyük gelişmeler ile 1827’defotografın, 1837’de elektirikli telgrafın, 1876’da telefonun icadı sanayi devrimi süresince gerçekleşen icadlar zinciri içindeki yerlerini aldı.