NASA, Güneş’te meydana gelen şiddetli bir patlamanın, Dünya ve uzayda iletişim sistemlerini bozabileceği konusunda uyardı. Bu patlama, son yedi yılın en büyüğü olarak kaydedildi.

NASA, 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen ve X6.3 olarak sınıflandırılan bir güneş patlamasının etkilerine dikkat çekti. Güneş patlamaları, Güneş’in yüzeyinde aniden açığa çıkan büyük enerji patlamalarıdır. Bu patlamaların gücüne göre A, B, C, M ve X kategorilerine ayrılır. X sınıfı patlamalar, en güçlü ve potansiyel olarak en tehlikeli olanlardır. Dünya’daki radyo iletişimi ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilirler.

Elon Musk, Çin'de  Ne Lobisi  Yapıyor Elon Musk, Çin'de  Ne Lobisi  Yapıyor

NASA tarafından yapılan açıklamada, bu patlamanın 2017’den bu yana Güneş’te yaşanan en büyük patlama olduğu belirtildi. Bu olay, Space Weather Live’daki güneş patlamaları listesinde 27. sırada yer aldı. Tarih boyunca kaydedilen en büyük patlama ise X40 olarak derecelendirildi.

NTV’nin haberine göre, bu patlamanın öncesinde ve sonrasında da X1.8 ve X1.7 büyüklüğünde iki patlama daha meydana geldi. Bu patlamalar, yüksek frekanslı telsiz operatörleri için sinyal kaybına veya bozulmaya neden oldu. Ancak, genel halk için önemli bir tehdit oluşturmadı.

Bu patlamalar, 2019’da başlayan ve 2025’te zirveye ulaşması beklenen 25. Güneş Döngüsü sırasında gerçekleşti. Bu döngü boyunca, Güneş’in aktivitesinde artışlar ve patlamaların daha sık yaşanması öngörülüyor. Uzmanlar, bu patlamaların beklenen bir durum olduğunu ve gezegenimiz için büyük bir tehlike oluşturmadığını vurguluyorlar.

Kaynak: NTV