Rus kuvvetleri Aralık ayından bu yana doğu cephesinde ciddi ilerlemeler kaydetti. Ukrayna, Rusya'nın almak için yüzlerce kayıp verdiği Avdiivka'dan çekildiğini açıkladı.

Rus güçleri, Avdiivka'dayı ele geçirdikten sonra çatışmalarını Kiev kontrolündeki Chasiv Yar çevresine yoğunlaştırdı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi de Moskova'nın ilerleyişini kabul ederek son dönemdeki saldırıların ardından cephedeki durumun kötüleştiğini ve doğudaki bazı mevzilerden çekilmek zorunda zorunda kaldıklarını duyurdu.

Rusya, Avdiivka çevresi ile son dönemin en büyük toprak parçasını ele geçirdi. Böylesine önemli ve hızlı bir ilerleyiş son olarak 2022 yılının Temmuz ayında Severodonetsk bölgesinde görülmüştü.

Rusya doğu cephelerindeki zayıf Ukrayna savunmasına büyük kaynaklar aktararak üç kilit noktaya doğru ilerliyor: Avdiivka'nın batısındaki Pokrovsk; Bakhmut yakınlarındaki stratejik Chasiv Yar ve güneydoğudaki Kurakhove yöneldi.

ABD, Rusya'yı resmen Ukrayna'ya karşı kimyasal silah (kloropikrin) kullanmakla suçladı ve Rus firmalarına kapsamlı yeni yaptırımlar getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Bu tür kimyasalların kullanımı münferit bir olay değildir ve muhtemelen Rus güçlerinin Ukrayna güçlerini mevkilerden uzaklaştırma ve savaş alanında taktiksel kazanımlar elde etme arzusundan kaynaklanmaktadır" açıklamasını yaptı.

Kaynak: İLKHA